Sommarinformation - Vivida assistans

Här kommer en hälsning från Örebrokontoret med lite information som kan vara bra att läsa inför och under sommarmånaderna.

Först och främst vill vi önska er alla en glad sommar och hoppas att den blir varm, innehållsrik och utvilande! Den som vill är alltid välkommen in till oss på kontoret i Örebro för en sommarfika.

Assistenter – glöm inte tidrapportera i sommar
En del av er kanske planerar att resa bort och vi vill därför passa på att påminna om att det är viktigt att du inte glömmer bort att godkänna din tidrapport i tid med BankID, även när du är bortrest. Om du reser bort över ett månadsskifte är ett tips att godkänna tidrapporten innan du åker på din resa, då blir allt klart i god tid och du slipper tänka mer på det under din semester. 

Om tidrapporten inte godkänns i tid kommer Försäkringskassan inte betala ut någon assistansersättning till den kund du arbetar hos, fram tills dess att du godkänner din tidrapport.

Ett sommarschema kan oftast vara skört då flera ordinarie i gruppen är på semester och timvikarierna vikarierar på deras rader. Önskvärt är då att ni som är inne och arbetar kan hoppa in extra vid behov, så att de i gruppen som är lediga får fortsätta njuta av solen. Det är bra att i gruppen prata igenom en back up rutin vid sjukdom.

Vid bemanningar är det förstås viktigt att vi snabbt kommer i kontakt med er, och att vi får återkoppling från er om ni ser att vi har ringt. Detta gäller förstås året runt.

Om du som assistent blir sjukskriven
Det är av stor vikt att våra assistenter, när de är sjukskrivna, skickar in intyg till oss som arbetsgivare med information om sjukskrivningen. Vi som arbetsgivare har inte någon möjlighet att kontrollera vilka assistenter som är sjukskrivna och får inte heller någon information när en assistent sjukskrivs om till exempel sjukskrivningsgrad eller orsak. Om inte assistenterna informerar oss om detta, kan vi inte heller säkerställa att den assistenten inte arbetar under sin sjukskrivning. Tyvärr händer det, till exempel, ibland att vi inte får information om att en assistent är del-sjukskriven, säg 75 %, varefter assistenten schemaläggs och arbetar 50 %. När så sker riskerar inte bara den enskilde assistenten att åtalas för bidragsfusk, utan även våra kunder drabbas. Detta på grund av en skrivelse i socialförsäkringsbalken som i korta drag säger att ersättningen inte betalas ut om assistansen utförts av någon som är sjukskriven.

Njut!
Vad ni än hittar på i sommar så hoppas vi att du njuter av den. Du kanske hittar den stora kärleken, upptäcker nya platser du aldrig tidigare sett eller lär dig något du aldrig trodde du skulle klara av. Det kanske blir den där sommaren du alltid kommer att minnas.