Mindfullness – medveten närvaro

Mindfulness är en av de mest kända meditationsteknikerna och en samlingsterm för alla meditationsformer där medvetenhet och fokuserad uppmärksamhet används.

Text: Jonas Norén
Foto: Pixabay

Det är även en meditationsform som alla kan använda sig av utan att vara beroende av en specifik plats eller fysisk kapacitet. Inom mindfulness används tekniker för att skapa och stärka uppmärksamheten genom fokus, observation och acceptans.

Vid träning i medveten närvaro, eller mindfulness, skiljer man mellan formellt och informellt övande. Det formella övandet i mindfulness innebär meditationer i liggande, sittande och stående position samt meditation i rörelse såsom gående meditation och mindfulness yoga. 

Det informella övandet sker i vardagssituationer. Det kan handla om att träna sig i att bibehålla fokus på det man gör medan man städar, diskar eller duschar och om att ta sig tid att lyssna på och möta den människa man har framför sig med fokuserad närvaro.

Är det bara flum eller fungerar det verkligen? 
Runt om i världen forskas det kring mindfulness och dess effekter. Ett flertal forskningsrapporter under de senaste trettio åren visar att mindfulness bland annat ger minskad stress, ökad självinsikt och koncentrationsförmåga, bättre sömn, ökat fokus och bättre uppmärksamhet. Så det verkar faktiskt fungera, men det krävs en del träning. 

Det finns många bra appar och webbplaster inom mindfulness. Här kommer en lista på appar och webbplatser för dig som vill prova på och leva mer i nuet. 

Appar
Mindfulness Appen
Mindfulnessresan
Headspace: Guided meditation

Webbplatser
stresscoachen.nu
yogobe.com

 

Blundande kvinna, mindfullness

Vill du ha koll nya artiklar? Prenumerera på VIVIDAfeeden här!

Vill du ha koll på nya artiklar? Prenumerera på VIVIDAfeeden här!

Hantera prenumeration

Dela:

Dela: