Vad är aktiv fritid för dig?

Går det att ha en aktiv fritid som funktionsvarierad? Vad är definierar egentligen en aktiv fritid? Vad är fritid för dig?

Text: Louise Linderoth, Vividas krönikör 2019
Foto: Privata

Tjejerna I Girlsonwheelsswe, från vänster: Kristin, My, Andrea, Helle  & Louise

Det är frågor som jag tycker är viktiga för att fundera på för att skapa balans i vardagen. Det talas och skrivs otroligt mycket om att vara aktiv där ordet aktiv är synonymt med fysisk träning eller till och med synonymt med att lyfta vikter på gymmet. För mig är ordet aktiv synonymt med allt som sker i vardagen när du inte sover där du är mer passiv, även om sömnen är livsviktig. Allt du gör som tar dig framåt, oavsett om detta gäller fysiskt eller mentalt är det viktigt för att ha en aktiv fritid.

Det kan finnas dagar där jag på min fritid enbart tänker och reflekterar, ibland skriver eller skissar jag ner detta på papper, ibland inte. Oavsett är dessa dagar väldigt betydelsefulla för min fritid, för att samla kraft, utvecklas mentalt och för att kunna vara den person jag vill vara.

Att tala brukar tolkas som att vara aktiv och att lyssna som att vara passiv. Men om du lyssnar aktivt, är detta då en aktiv passivitet eller en passiv aktivitet? Går det att tala passivt? Definitioner är en djungel men slutsatsen av det hela är att; hur du tolkar ordet aktiv fritid är personligt och det viktigaste är att du känner dig stimulerad av din fritid. Detta är generellt, oberoende av ifall du har en funktionsvariation eller ej.

Går det att ha en fysisk fritid som funktionsvarierad då? Utan att behöva gå in på definitionen av fysisk så är svaret på frågan: ja. Att ha en fritid med inslag av fysisk träning kan beroende på funktionsvariation vara möjlig med eller utan hjälp av assistans. Det finns många olika sporter som med lite tålamod kan anpassas bra utifrån individens förutsättningar. Jag har personligen ännu inte fastnat för någon sport som jag utövar återkommande ännu och är hellre fysiskt aktiv på min fritid genom att ta långa shoppingturer, prova kläder, möblera om, rulla i terräng och uppförsbackar.

Det kan vara lite knepigt att hitta en sport som är rolig och samtidigt går enkelt att anpassa till ens kropp och förutsättningar. Jag provade paracykling för första gången för ca två år sedan och tyckte det var superkul eftersom att jag uppskattar den höga hastigheten. Dock har jag ännu inte hittat en optimal cykelposition för min kropp. Det krävs tålamod. Självklart är det lättare att hitta en sport som fungerar bra med mindre justeringar av exempelvis position när din funktionsvariation är vanlig inom parasport. Är du intresserad av att testa olika parasporter så finns det några olika sätt att göra detta. Du kan antingen vända dig till ett parasportförbund i din stad eller närmsta stad. Du kan också vara med på evenemang eller läger där du kan testa på olika sporter och det finns även evenemang och läger för specifika sporter. Dessa hittar du genom google, alternativt din arbetsterapeut, sjukgymnast eller kurator.

Louise Linderoth på en paracykel

Instagramsidan @girlsonwheelsswe finns bilder och videos när vi testar olika sporter samt många andra inlägg om vår aktiva fritid. Det är ett tips för att komma in i communityn, hålla dig uppdaterad om evenemang som sker där vi deltar och även hitta andra personer i liknande sits som dig själv. Kanske kommer du i kontakt med en utövare av den sporten du är intresserad av som kan svara på frågor du har.

Har du påverkats av din funktionsvariation senare i livet och saknar det du definierade som din aktiva fritid innan funktionsvariationen?
Det är en match som många befinner sig i och som jag själv har erfarenhet av, trots att jag bara var tio år när jag fick min ryggmärgsskada.
Att hindra sig själv från att jämföra är omöjligt, att sakna sin tidigare kropp och jämföra sin nuvarande kropp med kroppen innan funktionsvariationen är helt naturligt och även om det gör ont så är det ofrånkomligt. Något som har hjälpt mig i denna process är gemenskap med människor i liknande sits, att ge sig själv ett nytt synsätt och nya ramar. Det som är en stor del av sport överlag är just gemenskapen.

Collage från Girlsonwheelsswe instagram

Som liten utövade jag sporter som dans, gymnastik och ridning. Ridning var den första sporten jag testade igen efter min skada och det var förvånansvärt likt ridningen utan funktionsvariation. Dock ökade min rädsla för hästar när min förmåga att kunna gå försvann och därför är ridning inte någonting jag gör idag.

Dans och specifikt street samt modern dans är något som i Sverige inte är så utvecklat för personer med funktionsvariation. Det finns en del pardans som bugg och liknande men inte så mycket dans individuellt eller i grupp. Tycker du om dans i grupp skulle jag verkligen varmt rekommendera att kolla in The Rolettes. ”The Rolettes” är en dansgrupp i USA som drivs av en tjej som heter Chelsie Hill. Chelsie fick en ryggmärgsskada till följd av en bilolycka i tonåren, hon är idag 27 år och hade innan sin skada varit professionell dansare. När Chelsie fick höra av läkarna att hon aldrig mer skulle kunna gå så sa hon “I don’t just want to walk, I'm a dancer.”. Sedan dess så har hon gjort dansen möjlig för så många med funktionsvariation och hon har verkligen banat vägen för street och modern dans i grupp, oavsett om du har en funktionsvariation eller inte.

Bild på en dansklass på "The Rollettes Experience" i Los Angeles 2018.

”The Rolettes” har ett läger i Los Angeles varje sommar som heter ”The Rolettes Experience” där människor från hela världen samlas. Hittills har det varit mest tjejer som använder manuell eller elektrisk rullstol, men lägret är även öppet för killar. Detta läger var jag på sommaren 2018 och det var något av det roligaste jag har gjort. Att kunna se dansen ur ett annat perspektiv och få nya ramar var underbart. Just dans har varit ett känsligt ämne för mig då det kändes som något jag förlorat möjligheten till. Efter ”The Rolettes Experience” känner jag inte så längre. Modern och street dans i stående och sittande kommer inte kunna bli samma sak, men jag tycker att de båda lika roliga och visuellt tilltalande och framförallt är båda varianterna dans.

För mig är en fysiskt aktiv fritid när jag rör på mig, när jag känner vinden mot mina kinder. Som tidigare nämnt tycker jag om när det går fort. Oavsett om det handlar om att släppa händerna från drivringarna och ”passivt” rulla ner för en nedförsbacke, eller om jag ”aktivt” skapar farten genom att trycka på med mina armar, eller om jag håller en pakethållare på någons framåtdrivande cykel.

Vad definierar en fysiskt aktiv fritid för dig?

Här kan läsa mer om Louise Linderoth!

Vill du ha koll nya artiklar? Prenumerera på VIVIDAfeeden här!

Vill du ha koll på nya artiklar? Prenumerera på VIVIDAfeeden här!

Hantera prenumeration

Dela:

Dela: