Kalle hjärta livet

Redan från början fråntogs han sitt värde som människa. Sjukvårdspersonalen informerade Kalles mamma Eija om hans oförmåga till både det ena och det andra, men hon bestämde sig för att inte lyssna. Hon bestämde sig för att ge sin son alla de förutsättningarna hon kunde för att hans liv skulle bli så bra som möjligt utifrån hans förutsättningar.

Text: Malin Brauer, artikel från Vividanytt nr 4 2014
Foto: Nina Eriksson

Vår kund Kalle med sin assistent Jennifer

För 22 år födde Eija sin son Kalle. Direkt förstod hon att något inte stod rätt till. – Han hade lite sneda ögon, och lite brett mellan fingrarna, så de ville kolla om han hade en extra kromosom, och det hade han såklart, berättar hon. Resan som väntade hade Eija aldrig kunnat föreställa sig. Men för Eija var det självklart ända från början, att Kalle skulle få leva ett liv så likt alla andras som möjligt. – På sjukhuset fick jag en lista med allt som mitt nyfödda barn inte skulle kunna göra, han skulle inte lära sig gå, inte lära sig prata, inte lära sig stå. Direkt berättade man för mig att mitt barn inte var något vanligt barn, och inte lika mycket värd. Hur kunde samhället direkt veta exakt vad mitt barn skulle klara av? Och hur kunde de bestämma hans värde?

Ett liv utifrån sina förutsättningar
Eija är kock i grunden och när Vividanytt besöker henne bjuder hon på en härlig lunch i hennes trivsamma kök. Hon är en varm och omtänksam kvinna som bestämt sig för att hennes son ska få de bästa tänkbara förutsättningarna att leva ett så bra, och innehållsrikt liv som möjligt, utifrån hans egna förutsättningar. Något hon lyckats väldigt bra med.

Utrymme för utveckling
Kalle en sprudlande, kärleksfull kille med mycket värme som älskar att pussas och kramas. Sina dagar tillbringar på en daglig verksamhet som heter Pegasus i Borlänge tillsammans med andra personer med likvärdiga behov. På Pegasus känner man Kalle och här får han all den hjälp och det utrymme han behöver för att utvecklas på det sätt han kan.

Gör saker i sitt tempo
På Pegasus möts Vividanytt av varma hälsningsfraser. Det är ett glatt gäng som spenderar sina dagar här. Tillsammans sitter de med sina handledare och assistenter runt ett stor matbord i en hemmalik miljö.  Just idag har de teckenspråksundervisning. En handledare visar tecknet för ko, och de andra härmar. Någon ropar ”mu” och gruppen skrattar hjärtligt. Vid bordet sitter alltså också Kalle. På Pegasus har han varit sedan i våras och här trivs han verkligen. – här får Kalle vara sig själv, och han får göra saker i sitt eget tempo, berättar Jennifer, som är Kalles assistent.  

När förmågan inte räcker till
Kalle kallar henne ”Älskling” och skiner som en sol när han ser henne. Jennifer är Kalles stöd och hon finns vid hans sida och stöttar honom när hans egen förmåga inte räcker till. Det märks att de två kommit nära varandra under åren, och mycket värme finns dem emellan. Kalle vill ofta kramas och pussas och njuter i fulla drag av Jennifers närvaro. – Att jobba med Kalle är härligt, ingen dag är den andra lik och man får ofta så mycket glädje av honom, säger Jennifer. Att spendera sina vardagar på daglig verksamhet är ett sätt för personer med olika typer av funktionsnedsättningar som inte har något annat jobb, eller utbildar sig, att få en meningsfull sysselsättning. Målet är en meningsfull vardag, miljöombyte, delaktighet och gemenskap. Att delta i daglig verksamhet är också tänkt att bidra till personlig utveckling och främja delaktighet i samhället.

Så självständig som möjligt
För Kalle handlar den dagliga verksamheten om att förvalta det han lärt sig genom livet, berättar Jocke som är handledare på Pegasus. Jocke har jobbat med Kalle länge, innan han kom till Pegasus var han anställd på den skola där Kalle gick. Målet är att Kalle ska bli så självständig som möjligt, utifrån de förutsättningar han har. Man får ta det i hans takt, helt enkelt, säger Jocke. 

”Inte lätt hela tiden”
Att Kalles liv fungerar så här bra beror mycket på människorna runt omkring honom. Alla de som jobbar med Kalle känner honom väl och har lärt sig hantera honom, och de begräsningar hans funktionsnedsättning medför. – Det är inte lätt hela tiden, när jag börjar se signalerna gäller det att snabbt avleda Kalle för att motverka ett utbrott, för då blir han svårt att hantera, berättar Jennifer.

Favoriten är bowling
Verksamheten på Pegasus är uppbyggd runt ett flertal gemensamma, och enskilda aktiviteter. För Kalle är det mycket som händer under en vecka på Pegasus. Favoritsysselsättningen är gymträning och bowling, men också bad, matlagning och musik är några av de många aktiviteter som förekommer. 

Glädjen är tydlig
Just idag står bowling på schemat, en timme bowlar Kalle tillsammans med Jennifer. Redan i hallen börjar Kalle lysa upp, och man ser förväntningen i hans ögon. Jennifer berättar att Kalle älskar att åka bil, för där får han möjlighet att lyssna på musik och digga med till hans favoritlåtar. På plats i bowlinghallen vet han precis vad som gäller, bowlingskorna åker på snabbt och smidigt, kloten tas fram och han laddar. Det går inte att ta miste på glädjen Kalle känner när han lyfter sitt gula klot, lägger det på ställningen, tar sats och trycker iväg klotet mot käglorna. Spänt stirrar han på klotet på dess väg mot käglorna och när det äntligen slår ner merparten vänder han sig om med världens största leende på läpparna och springer mot Jennifer för att möta henne i en high five. Samma sak gäller när det är Jennifers tur, för Kalle är det glädjen över att bowla, snarare än att vinna som är viktig. Idag vinner Jennifer, och han är lika glad ändå. 

Kalle ger Jennifer en high five efter ett väl genomfört bowlingkast

Älskar film
Efter bowlingen träffas vi hemma hos Kalle, i hans trivsamma lägenhet ryms flera hundra filmer. Framförallt disneyfilmer är något Kalle älskar. Bäst av alla är Djungelboken, och han har flera olika upplagor av Djungelboken i filmhyllan. I lägenheten har Kalle fått inreda sin fristad, sin lugna plats i tillvaron. Väggarna är fyllda med favoritdjuret lejon och det märks att han älskar sitt hem. 

Ett fantastiskt liv
När intervjun med Kalle börjar lida mot sitt slut får jag en lång, varm kram av Kalle och när jag går ut genom dörren slås jag av den glädje och det lugn som Kalle har. Eija, och de andra människorna runt om Kalle har verkligen lyckats uppfylla Eijas önskan. Utifrån Kalles förutsättningar lever han ett fantastiskt och innehållsrikt liv, fyllt med kärlek och omsorg. Hans människovärde är enormt och den glädje han genom sitt liv ger andra människor är påtaglig.

––
Här kan du läsa mer om hur vi arbetar med personlig assistans och hur vi skapar en bättre tillvaro för våra kunder.

Vill du ha koll nya artiklar? Prenumerera på VIVIDAfeeden här!

Vill du ha koll på nya artiklar? Prenumerera på VIVIDAfeeden här!

Hantera prenumeration

Dela:

Dela: