Kan man spela Curling om man sitter i rullstol?

Curling är en sport som jag endast har beskådat från en mysig soffa in i en TV-ruta. Jag har alltid funderat över spelstilen och vad "sopa banan" faktiskt innebär. Kan det vara så att yrkesverksamma inom städbranschen också har talang för Curling? Spelar man Curling sittande i rullstol så visar det sig att här finns inga sopande medhjälpare minsann.

Text: Anders Karlsson - Funktionella Liberaler.
Foto: Vivida

Med stor spänning åker jag tillsammans med min kameraman och kollega Oscar Tannerstad till Trängens idrottsplats som med stor glädje visar sig vara anpassad och tillgänglig för mig som sitter i rullstol. Innanför dörren träffar jag Gert Erlandsson som är en guru och OS-medaljör inom denna sport.

Jag rullar in i en uppvärmd lokal bredvid curlingbanan och möts av ett glatt gäng som sitter och förbereder sig inför kvällens curlingmatch med en varm kaffemugg i sina händer. Jag sätter mig vid ett av borden tillsammans med Gert och även jag blir bjuden av det nybryggda kaffet. Gert berättar att man anpassat Trängens curlinghall vid en renovering och att detta gör att Örebro har en av Sveriges bäst anpassade Curlinghallar.

Efter den kombinerade intervju och fika stunden är det dags att ta på sig jackan och mössan, för nu ska vi ut på isen och prova. En eldriven ramp fälls ut och jag kan lätt ta mig in på isen – det är redan full fart på isen med curling-spelande glada människor.

Jag får en lång pinne i min hand, pinnen som jag ska styra och trycka iväg det 18 kg tunga klotet med. Jag inser snabbt att detta inte är en enkel sport, betydligt svåre än jag uppfattat sporten från tv-rutan. Gert skrattar och säger
- det tar tid att lära sig att spela, jag har spelat sedan början av 2000-talet och har skickat iväg många klot och lärt mig att känna av spelet säger Gert med ett skratt. Då curlingspelare som sitter i stol, inte har några som sopar och styr klotet åt oss, så hänger spelet helt på mig, vilken vinkel på pinnen ska jag ha, hur hårt ska jag skjuta ifrån klotet, hur ser isen ut osv.

Anders curlar

Det har varit intressant att få prova på Curling och se den sammanhållning som den ger människor. Det är en sport som sprider glädje i den annars lite kalla lokalen. Detta är en sport som jag kan rekommendera till dig som gillar att spela Bowl eller Bowling, lite av samma känsla infinner sig i Curlingen.

Ta gärna på dig varma kläder om du ska ut på isen, dock kan du med glädje lämna “Is-dubbarna” hemma då de inte behövs på denna isen

Stort TACK till Gert Erlandsson och alla övriga som gjorde denna stund minnesvärd - och en dag kanske jag åter kommer in och hälsar på Curling-gänget

Kan man spela Curling om man sitter i rullstol?

Curling är en sport som jag endast har beskådat från en mysig soffa in i en TV-ruta. Jag har alltid funderat över spelstilen och vad "sopa banan" faktiskt innebär. Kan det vara så att yrkesverksamma inom städbranschen också har talang för Curling? Spelar man Curling sittande i rullstol så visar det sig att här finns inga sopande medhjälpare minsann.

Text: Anders Karlsson - Funktionella Liberaler.
Foto: Vivida

Med stor spänning åker jag tillsammans med min kameraman och kollega Oscar Tannerstad till Trängens idrottsplats som med stor glädje visar sig vara anpassad och tillgänglig för mig som sitter i rullstol. Innanför dörren träffar jag Gert Erlandsson som är en guru och OS-medaljör inom denna sport.

Jag rullar in i en uppvärmd lokal bredvid curlingbanan och möts av ett glatt gäng som sitter och förbereder sig inför kvällens curlingmatch med en varm kaffemugg i sina händer. Jag sätter mig vid ett av borden tillsammans med Gert och även jag blir bjuden av det nybryggda kaffet. Gert berättar att man anpassat Trängens curlinghall vid en renovering och att detta gör att Örebro har en av Sveriges bäst anpassade Curlinghallar.

Efter den kombinerade intervju och fika stunden är det dags att ta på sig jackan och mössan, för nu ska vi ut på isen och prova. En eldriven ramp fälls ut och jag kan lätt ta mig in på isen – det är redan full fart på isen med curling-spelande glada människor.

Jag får en lång pinne i min hand, pinnen som jag ska styra och trycka iväg det 18 kg tunga klotet med. Jag inser snabbt att detta inte är en enkel sport, betydligt svåre än jag uppfattat sporten från tv-rutan. Gert skrattar och säger
- det tar tid att lära sig att spela, jag har spelat sedan början av 2000-talet och har skickat iväg många klot och lärt mig att känna av spelet säger Gert med ett skratt. Då curlingspelare som sitter i stol, inte har några som sopar och styr klotet åt oss, så hänger spelet helt på mig, vilken vinkel på pinnen ska jag ha, hur hårt ska jag skjuta ifrån klotet, hur ser isen ut osv.

Anders curlar

Det har varit intressant att få prova på Curling och se den sammanhållning som den ger människor. Det är en sport som sprider glädje i den annars lite kalla lokalen. Detta är en sport som jag kan rekommendera till dig som gillar att spela Bowl eller Bowling, lite av samma känsla infinner sig i Curlingen.

Ta gärna på dig varma kläder om du ska ut på isen, dock kan du med glädje lämna “Is-dubbarna” hemma då de inte behövs på denna isen

Stort TACK till Gert Erlandsson och alla övriga som gjorde denna stund minnesvärd - och en dag kanske jag åter kommer in och hälsar på Curling-gänget

Vill du ha koll nya artiklar? Prenumerera på VIVIDAfeeden här!

Vill du ha koll på nya artiklar? Prenumerera på VIVIDAfeeden här!

Hantera prenumeration

Dela:

Dela: