Att ha möjligheten att uttrycka sin personliga stil och samtidigt vara någorlunda bekväm borde väl inte vara för mycket begärt? Ibland kan det tyvärr vara så och (utöver miljöaspekten) är det en väldigt aktuell fråga inom mode just nu.
Text: Louise Linderoth
Foto: Press
Syntolkning: En kvinna i rullstol på en catwalk iklädd en outfit i ljus jeans med snörade vinröda tofflor med fluffig översida.
Oavsett ålder, bakgrund och funktion tror jag de allra flesta känner igen viljan att åstadkomma något med hjälp av din klädsel. Det kan handla om en önskan att smälta in, sticka ut, bringa glädje, uttrycka sorg eller möjligtvis att se ut som Kim Kardashian. Vår uttrycksfrihet när det kommer till kläder är en otrolig trygghet som kan skapa tillhörighet och självförtroende.
Tänk skillnaden i att vara i en kontorsmiljö iklädd bilmekaniker-overall gentemot att vara klädd en kostym. Kläder talar även mycket om vilket eller vilka fack vi vill bli placerade i när andra ser oss och skapar en uppfattning baserat på vårt utseende.
Vi som har en funktionsvariation blir ofta på grund av våra hjälpmedel redan indelade i dessa fack, oavsett vad vi har på oss, något som jag tycker är synd. Detta beror förmodligen till stor del på okunskap och underrepresentation och brukar ofta förändras vid andra intrycket. Jag har själv bekanta som släpper dörren mitt i ansiktet på mig för att de glömmer att jag sitter i rullstol efter ett tag.
Problematiken i det hela är dock att även om viljan finns att uttrycka en personlig stil så kan det vara knepigt att dels känna tillåtelsen från omvärlden men också att hitta kläder som passar ens kropp i vardagliga situationer. Jag var nyligen med och monterade några av mina plagg som jag designat på en utställning på Textilmuseet i Borås. Där började jag prata med en av de ansvariga om en video i utställningen på en visning av FTL Moda från 2015 där plagg visats på modeller i rullstol på Mercedes benz fashion week i New York. Hon jag pratade med berättade hur hon först tänkt ”Oj vad opraktiskt att modellerna har ärmar som är långa och nästan fastnar i hjulen och handväskor som knappt sitter kvar på axeln när de rullar, hur kan detta vara praktiskt? Kan man gå på toa i en sådan outfit?”. Hon fick sedan en vändning i sitt tänk och sa ”Men vad tusan, som om dessa tajta pennkjolar som inte går att röra sig i är praktiska för en gående? Eller de superhöga klackskorna som modeller går svajigt med är praktiska? Eller som om det vore lättare för en gående person än en rullstolsburen person att gå på toa i en klänning med superlånga vida ärmar?”.
Jag blev så glad att höra denna typ av reflektion från en person som inte har själv levd erfarenhet av att ha en funktionsvariation. För mode på en catwalk där det konstnärliga uttrycket är huvudfokus är aldrig praktiskt för någon. Så varför ska då en person i rullstol i detta sammanhang ha mer praktiska behov än någon annan?
Det finns ju den mer konstnärliga aspekten av mode där ingenting är praktiskt. På en catwalk handlar det mer om representationen av kroppar än vilken outfit som är praktisk att ha på sig till vardags. Men så finns det också den mer nedtonade delen av mode.
Syntolkning: En gående kvinna och en kvinna i rullstol i klädda klänningar i liknande mönster från FTL modas visning på mercedes Benz fashion week i New York.
Den typen av plagg vi faktiskt har på oss. De plagg som går att gå på toa med, där ärmarna kan kavlas upp osv. Inom kategorin vardagsplagg upplever jag personligen ett stort problem i att hitta kläder som passar min rullstolsanvändande kropp trots att jag har en relativt normativ kroppsbyggnad och detta är en fråga som verkligen behöver lyftas.
Det finns plagg som är konstruerade för personer med funktionsvariation för att exempelvis underlätta på- och avklädning eller förbättra passformen om du använder rullstol eller har nedsatt muskeltonus i benen. Däremot är exemplen få och några är svåråtkomliga, för att inte tala om att vissa alternativ är i en trendgrad vi inte sett i det senaste decenniet.
Jag lämnar en lista nedan på de märken jag hittat som har anpassade kläder. Vissa är bra och mer lättåtkomliga, vissa är svårare att få tag på. Vad vi tycker om utseendet av dem är lika personligt som vår stil.
Något som jag vill tipsa om är att försöka hitta plagg som funkar för just din kropp, de kan vara anpassade kläder, eller något från en stor klädkedja. Våga välja en annan storlek än vanligt, vad som står i lappen är bara trams. Förutom tvättråden, de rekommenderar jag självklart att fortsätta följa. Att ha några plagg i garderoben som alltid funkar är en sån trygghet och öppnar även för möjligheten att jobba med komplementplagg och accessoarer.
Själv har jag störst problem med jeans och byxor. Där har det varit viktigt att hitta mina varianter som alltid funkar och så kan jag vara lite mer livlig och varierad i uttrycket när det kommer till överdelar och accessoarer.
Något som också har hjälp mig mycket i att hitta en stil och plagg som funkar för min kropp är sociala medier och instagram. Det finns så många olika konton och personer med funktionsvariationer som delar bilder på sina outfits, blandannat ett instagram-konto som heter @lifegoesonwheels där det postas bilder på personer i rullstol varje dag, där finns mycket inspiration.
Sist men inte minst vill jag tipsa om utställningen ”Body Beautiful - Diversity on the Catwalk” som pågår just nu på textilmuseet i Borås. Det är en fantastisk utställning som är skapad av National Museums of Scotland. I utställningen visas exempel på mångfald inom mode i fem kategorier: Ålder, genus, etnicitet, storlek och funktionsvariation.
Bildtext: Valenjin De Hingh och Hari Nef. Fotograferande för den historiska all-transgender kampanjen för & Other Stories 2015. Denna kampanj är en del av utställningen i Borås kopplad till temat genus. Två personer från midjan och uppåt iklädd svarta kläder.
En kampanjbild från Tommy Hilfigers Adaptive kollektion. Sex personer i olika kön, ålder, etnicitet, storlek och funktion har på sig kläder från Tommy Hilfiger i jeans, vitt, marinblått och rött.
Märken för anpassade kläder för personer med funktionsvariation. https://www.teenvogue.com/story/tommy-hilfiger-spring-2018-adaptive-collection https://www.rollitex.co.uk https://www.silverts.com/adaptive-clothes/ https://www.kladvalet.se https://www.kinetic-balance.com https://www.drdenim.com/se/loui-black-used