Självständighet

Innebörden av självständighet skiljer sig från person till person. Vikten av att vara självständig är inte heller samma för alla. När jag fick min funktionsvariation så var självständigheten det viktigaste för mig. Med självständighet menar jag inte att klara allt själv, för det gör ingen, oavsett funktion. Jag menar att våga ta emot hjälp och vägleda hjälpen i de fall det behövs. Att inte tillåta mig att bli begränsad av min funktionsvariation är självständighet för mig. 

Text: Louise Linderoth
Foto: Privat och press

Att vara chefen över sin egen kropp och sin egen vardag är grundläggande även om man ofta måste påminna sig själv om faktumet. Tyvärr är det lätt att låta andra människor eller graden av tillgänglighet bestämma hur allt ska gå till. Extra knepigt kan det vara för oss som har en funktionsvariation då de simplaste sakerna som en tröskel kan göra det svårt att enligt chefens (sin egen) beordran ta sig från punkt A till punkt B. 

Tjej med svarta jeans och ljusblå jeansskjorta sittandes med benen i kors över hjulet på en rullstol tittandes åt sidan med hakan vilandes på handen. En kampanj för arbetsförmedlingen vid namn ”Gör plats” med fokus på att ge arbetsgivare en bättre inställning och att se möjligheter i att anställa människor med funktionsvariation. Titel ”Welcome to my hometown, leta ny talang på gorplats.se, Louise Linderoth, Designer och ryggmärgsskadad. Foto:pressbild

I sådana situationer brukar jag se problemet som en utmaning, exempelvis om jag ser att det är en tröskel in till butiken jag ska handla mitt läppstift i. Då ser jag chefens beordran som en utmaning och frågar mig själv ”hur kan jag lösa uppgiften?” - få tag på läppstiftet. Finns det någon tidsram? Vill chefen ha läppstiftet idag? Om inte, kan jag beställa läppstiftet online? Finns det någon omkring mig jag kan be om hjälp att ta mig över tröskeln? Kan jag ringa till butiken och be dem hjälpa mig över tröskeln? Kan jag kanske ringa butiken och be dem möta mig vid dörren så att jag kan köpa läppstiftet? Sist men inte minst, funderar jag på vad som skulle kunna göra det lättare nästa gång jag får en uppgift av chefen i den butiken och delar med mig av mina idéer till butiken.

Att vara självständig kan också vara att ha personlig assistans. Självständighet kan vara friheten att bestämma över sitt eget liv. Att ansöka om personlig assistans kan vara ett initiativ till självständighet. Att acceptera och tillåta en personlig assistent att assistera kan vara självständighet. Det kan mycket väl låta klyschigt, men du blir inte mer självständig än du tillåter dig att bli och vice versa.

I början av tiden med min funktionsvariation hade jag en helt annan syn på självständighet. Jag tolkade självständighet som att vara fysiskt oberoende. Om vi hade varit fysiskt oberoende, bokstavligt talat, så hade mänskligheten dött ut. Ganska snabbt insåg jag att min tolkning av självständighet var ytterst fyrkantig och obetydlig. Det är dags att tänka om och tänka rätt. Att kunna lita på sig själv och veta att man kan lösa det mesta, oavsett om man behöver hjälp att ta ner glaset på översta hyllan i köket, eller om man behöver syntolkning på dokumentärfilmen. Det spelar ingen roll hur fysiskt beroende eller oberoende du är, det avgörande är hur du tar initiativ till att komma till målet, för om du tar dig i mål så är din förtjänst.

För åtta år sedan började jag min resa till att ta körkort. Där och då visste jag inte vilken frihet och självständighet körkortet och bilen skulle ge mig eftersom att jag inte hade haft körkort tidigare, jag var då bara 17 år. Att ha bil och körkort har verkligen bidragit till min känsla av självständighet. Ibland kan jag ta bilen enbart för att utforska nya ställen i en stad, för att se vad som egentligen finns bakom det där industriområdet eller om hästarna i hagen vid det där stallet har täcke på sig dagen till ära. Mestadels sker dessa turer med bilen för att fylla på min känsla av självständighet. Andra gånger kan jag ligga i badkaret i en timma och förvandlas till ett russin för att fylla på min känsla av självständighet. Att på eget initiativ se till att göra saker som jag vill och behöver är självständighet för mig. Vad jag vill säga med detta är att alla har sina egna sätt att känna frihet och oberoende och det finns alltid nya sätt att hitta oväntade källor till självständighet. 

Bild på 18-årig glad tjej med glasögon, hållandes i sitt nytagna körkort. En av många oväntade självständighetskällor.

Jag vill utmana dig som läser detta att fundera på vad som är självständighet för dig? Hur fyller du på din känsla av självständighet och borde du kanske göra det oftare eller mer sällan? 

Vill du ha koll nya artiklar? Prenumerera på VIVIDAfeeden här!

Vill du ha koll på nya artiklar? Prenumerera på VIVIDAfeeden här!

Hantera prenumeration

Dela:

Dela: