Anders testar floating

Många drömmer om tynglöshet. Hur känns det egentligen? Är det endast i rymden möjligheten ges, eller finns det sätt att uppnå tynglöshet även här på Jorden? Självklart finns det och svaret stavas floating.

Text: Anders Karlsson, resurs på Vivida
Foto: Vivida

Anders testar floating

Hur fungerar floating?

Du kliver ner i det kroppstempererade vattnet på 34,8 grader. Den höga salthalten i vattnet gör att du flyter som en kork på vattnet och känslan av tyngdlöshet infinner sig. Du får möjligheten att ha belysning eller nedsläckt i tanken. Man väljer själv om man vill ha hörselproppar eller inte. Man är helt enkelt totalt frånkopplad från den yttre världen för en stund.

I floatingtanken blir du tyngdlös som i rymden. Kroppens alla muskler slappnar av och blodcirkulationen kommer igång, även i de spända eller smärtande musklerna.
Hjärnan får kapacitet att producera välgörande signalsubstanser som serotonin, tillväxthormoner, immunförsvarsämnen m.m. Stresshormonet adrenalin minskar drastiskt. Det låter väl nästan för bra för att vara sant?

Fungerar det verkligen?

Jag intervjuar Anna-Karin Holm som har egna erfarenheter av floating. Hon berättar:
- Allt började med att jag blev bjuden på ett spa av en bekant där jag fick prova floating. Det var en fantastisk upplevelse och jag började fundera på om det även kunde vara något för min son Benjamin som har funktionsnedsättning och har Trisomi 8 mosaiksyndrom.

Resultatet av floating för Benjamin visade sig vara fantastiskt. Han blev mjukare i kroppen, har fått en förbättrad andning, bättre syresättning i blodet och en bättre ork att klara vardagen.

På lungkliniken har man följt Benjamins utveckling och ser denna positiva utveckling med stor glädje och rekommenderar nu floating för honom och andra i liknande situation.

Det fungerar verkligen

Den här tekniken har funnits sedan 50-talet då den amerikanska rymdstyrelsen NASA utvecklade den för sina blivande astronauters möjlighet att öva i tyngdlöshetens magiska värld. 

Enligt vetenskaplig forskning av dr Anette Kjellgren och professor Torsten Norlander vid Karlstad Universitet, så framkom det bland annat att elitidrottare förbättrar sina prestationer vid använding av floating.

Bra att veta är också att Socialstyrelsen har godkänt floating som en behandlingsmetod och Skatteverket godkänner floating som avdragsgill friskvård.

Vill du ha koll nya artiklar? Prenumerera på VIVIDAfeeden här!

Vill du ha koll på nya artiklar? Prenumerera på VIVIDAfeeden här!

Hantera prenumeration

Dela:

Dela: