Assistansboendets hjältar mot Covid-19

Många känner en oro över hur coronaviruset har tagit ett fast grepp om världen. Nu har viruset börjat spridas, inte bara på äldreboenden, utan även till LSS-boenden. Vi som arbetar på Vivida, våra hyresgäster på vårt ”assistansboende” och deras anhöriga gör allt för att smittan inte ska ta sig in.

Text: Jonas Norén
Foto: Vivida

Vividas assistansboende Norra Bro, strax utanför Örebro

Vad kan vi göra?
Vi har infört besöksförbud på vårt boende, vilket innebär att endast personal samt närmast anhöriga har tillträde. För att minska smittspridning används den gemensamma ingången till boendet sparsamt, varje lägenhet har en egen ingång, vilken helst ska användas.

Varje lägenhet har en fin uteplats, vilket gör det möjligt för personalen och boenden t ex kan fika utomhus i den friska luften. Det passar ju bra nu när vi kommer in i en varmare årstid.

Vi har strikta hygienregler när man vistats i de gemensamma utrymmen som boendet har. De gemensamma aktiviteter vi haft har ställts in. Vår vaktmästare ser till att eventuella hantverkare (som enbart får komma dit i nödfall t ex vid vattenläcka) tvättar och spritar händer innan de går in i lägenhet. Är de förkylda får de vända i dörren.

Stolta över vårt boende
Idén om vårt ”assistansboende” väcktes 2008, då en anhörig till en av Vividas kunder uttryckte önskemål om en boendeform för kunden med möjlighet till den trygghet och gemenskap som finns på en gruppbostad, men med bibehållen assistans. Idén utvecklades sedan tillsammans med föräldrar och anhöriga till intresserade kunder och 2009 togs det första spadtaget. Ett år senare kunde de första hyresgästerna flytta in i sina lägenheter.

Idén med boendet är att främja trygghet och gemenskap för våra boenden och personal, vilket är fortfarande är vår högsta prioritet. Därför har vi självklart tagit till oss av vad Folkhälsomyndigheten säger och gör allt vi kan för att minska smittspridningen. Vårt boende ska fortfarande vara en trygg plats att vistas på. Alla som bor och arbetar här anser vi är hjältar som gör allt för att hindra smittan att ta sig in.

Vi är otroligt stolta över vårt boende och tänk att det redan gått 10 år sedan det invigdes. Tyvärr kommer vi inte kunna fira det av förklarliga skäl, men självklart blir firandet av någon gång i framtiden.

Vill du ha koll nya artiklar? Prenumerera på VIVIDAfeeden här!

Vill du ha koll på nya artiklar? Prenumerera på VIVIDAfeeden här!

Hantera prenumeration

Dela:

Dela: