Sophie Morgan – en brittisk tv-personlighet på hjul 

Hon är programledare, realitystjärna, modell, konstnär, äventyrare entreprenör och aktivist. Hon har rest till alla världens hörn som undersökande journalist och designat en rullstol till skyltdockor för att hjälpa butiker att inkludera personer med funktionsvariation i sina skyltfönster. Listan kan göras lång och en sak är säker, vi har inte sett det sista av Sophie Morgan. 

Text: Louise Linderoth

Året var 2004 när Sophie Morgans TV-karriär startade. När hon debuterade i TV var det enbart nio månader efter hon varit med om en bilolycka som lämnat henne ryggmärgsskadad och förlamad från bröstet och nedåt. Det var den första säsongen av BBC 2’s serie vid namn Beyond Boundaries (utanför gränserna) som sändes i Storbritannien. Programmet följde elva personer med funktionsvariation på en expedition som gick ut på att korsa Nicaragua, 35 mil totalt. Tyvärr fick Morgan behandlas på sjukhus på grund utav en amöbainfektion som djungellivet orsakat, hon fick därav avbryta expeditionen.

År 2008 var Sophie tillbaka i rutan i programmet Britain’s Missing Top Model, denna gång på BBC 3 i Storbritannien. Här tävlade åtta personer med funktionsvariation om att visa att de har vad som krävs för att bli modell. Serien hade som mål att utmana gränserna i skönhets- och modeindustrin. Morgan kom tvåa i denna tävling, hack i häl med vinnaren Kelly Knox som saknar nedre delen av sin vänstra arm. Några år senare fick Morgan möjlighet att vara modell för Stella McCartney’s Adidas. 

Stella McCartney x AdidasEn bild från Stella McCartney’s Adidas kampanj förkollektionen MY2012.

År 2012 debuterade Sophie Morgan som programledare för brittiska Channel 4’s reportage om sommar-paralympics i London. Hon var även med som programledare för kanalens inslag om Paralympics i Rio de Janeiro år 2016.

Mellan sina deltaganden som programledare gjorde Morgan en dokumentär för BBC som hette ”Licence to kill”. Den handlade om trafikolyckor som orsakats av unga människor bakom ratten, likt den olycka hon själv var med om när hon var 18 år. Efter att dokumentären uppmärksammats och hyllats åkte Morgan runt till olika skolor i Storbritannien. Där utbildade hon unga människor i riskerna med att köra bil, vad oförsiktighet kan leda till och hur trafikolyckor likt hennes egen kan undvikas.

Sophie gjorde även en dokumentär vid namn ”The world’s worst place to be disabled” (Världens sämsta plats att vara funktionsvarierad) år 2015 med BBC 3. I denna dokumentär åkte Sophie till Ghana i Västafrika för att ta reda på ifall detta var en av de värsta platserna i världen att vara funktionsvarierad på. 

BBCBild från dokumentären ”The World’s worst place to bedisabled”.

Mitt i alla dessa TV-medverkanden så har Sophie alltid haft sin passion för konst som största hobby. Hon har gjort många illustrationer föreställande bland annat djur, människor utan funktionsvariationer, människor med funktionsvariationer och rullstolar.

I början när hon fått sin skada målade hon väldigt många rullstolar och såg rullstolen som en symbol för funktionsvariation. Det la grunden till en idé som förverkligades år 2010 där hon utvecklade en rullstol för skyltdockor. Skyltrullstolen fick namnet Mannequal. Sophie kände själv att det fanns så många argument till varför personer med funktionsvariationer behöver representeras i skyltfönster. Först och främst är det en symbol för inkludering. Det är också ett tecken på att butiken med denna i sin skyltning ser personer med funktionsvariationer, bryr sig om dem och att de vet vad behoven är.

Sophie vill bevisa att det inte bara finns etiska anledningar för kommersiella butiker, utan även att det finns en ekonomisk vinning att inkludera och välkomna representation av personer med funktionsvariationer.

Mannequal syntes i Adidas skyltfönster i butiken på Oxford street i London under Paralympics år 2012. Dock fanns skyltningen enbart under de paralympiska spelen och när spelen var över så togs skyltningen bort. Detta gjorde Sophie chockad och hon ifrågasatte varför det inte ”fanns” några personer med funktionsvariationer när de paralympiska spelen var slut och varför relevansen försvann så snabbt. 

Foto: Mannequal. Mannequal i Adidas Skyltning i butiken på Oxford street i London.

År 2018 hjälpte Sophie´s Mannequal en av USA’s största klädkedjor Target med att nå ut till personer med funktionsvariationer och nå en bredare kundgrupp. För Sophie var detta inte bara en stor framgång karriärmässigt, utan framförallt en framgång för kampen om inkludering och representation av olika kroppar. 

Se video om Sophie Morgan och Mannequal från ett repotage av BBC:

Att Sophie har bidragit till stor förändring för representation och inkludering av personer med funktionsvariationer är tydligt och hon är fortfarande aktiv. Det som imponerar mig mest är ändå hur hon får ut budskapet om hur det finns en ekonomisk vinning, utöver det sociala ansvaret, av att inkludera och representera personer med funktionsvariationer. Av den anledningen tror jag att hon är en av de som våra barnbarnsbarn kommer läsa om i historieböckerna. 

Vill du ha koll nya artiklar? Prenumerera på VIVIDAfeeden här!

Vill du ha koll på nya artiklar? Prenumerera på VIVIDAfeeden här!

Hantera prenumeration

Dela:

Dela: