Smarta lösningar för hem, hobby och fritid 

Oavsett om det gäller en bil eller en symaskin så finns det bra alternativa lösningar för dig som inte kan använda dina fötter till gaspedalen. Det finns mycket information om olika typer av bilanpassningar på internet, däremot finns det mindre information om andra enheter som kan anpassas, exempelvis symaskiner. Jag vill gärna dela med mig av mina tips för att få vardagen och hobbyn att rulla på som vanligt, möjligtvis även inspirera dig att se möjligheter till en ny hobby. 

Text: Louise Linderoth
Foto: Privat

Att det finns symaskiner där fotpedalen inte behövs är inte många som vet. Det var en ”Game changer” för mig gällande mitt sömnadsintresse som idag är även har blivit stor del av mitt arbete. Att en funktionsvariation hindrar en från att utöva en hobby eller aktivitet kan verkligen ha stor inverkan för framtiden. Denna artikel kommer enbart beröra en liten del av alla alternativa smarta lösningar som finns där ute, därför vill jag börja med att uppmana er att själva undersöka och testa olika möjligheter innan en opraktisk pryl får hindra dig att göra något du vill göra.

Vi lever i en värld där teknologin börjar bli smartare än människor och möjligheterna är oändliga. Det finns robotdammsugare, robotgräsklippare, lampor som tänds när du säger åt dem och bilar som kommer och möter dig när du tillkallar den från appen i telefonen. Dock är dessa prylar ännu väldigt dyra, men det finns mycket inspiration att hämta av dessa för att göra egna lösningar. Framförallt ger de hopp om att framtiden kommer bli mer tillgänglig för människor med funktionsvariationer.

Symaskin utan fotpedal
Det finns några olika alternativ för att styra en symaskin utan att använda fötterna. Om du använder en symaskin som har fotpedal sedan innan så går det att lägga upp fotpedalen på bordet och trycka på fotpedalen med enda handen eller armbågen. Det går även att fästa fotpedalen på bordskanten med dubbelhäftande tejp och tycka med magen för att ha båda händerna tillgängliga att hålla i tyget med. Dessa alternativ är av min erfarenhet inte hållbara i längden eller för mer avancerade projekt men kan absolut var ett bra alternativ om man lånar en symaskin av någon för att testa.

Varianten som jag använder mig av är en symaskin med start- och stopp knapp. Funderar du på att köpa en symaskin så kan jag verkligen rekommendera att välja en maskin som har en start-och stopp knapp, oavsett om du kan använda fotpedalen eller ej, fotpedal följer ändå med och det är ingen prisskillnad. Den enda nackdelen i att välja en maskin med start- och stopp knapp är att utbudet av maskiner att välja på inte är lika stort, men enligt mig är det ändå fullt tillräckligt. 

En bild på symaskin med start- och stoppknapp och hastighetsreglage inringat.

Rent tekniskt fungerar maskinen likadant som en symaskin med fotpedal, där start- och stoppknappen sköter pedalens jobb och kontrollerar när maskinen syr och stannar. Precis som när symaskinen har en fotpedal så finns ett hastighetsreglage där hastigheten kan justeras samtidigt som maskinen syr. Både start- och stoppknappen och hastighetsreglaget sitter nära pressarfoten och kan därav syras samtidigt som man styr tyget.

Jag har ännu inte hittat någon dedikerad overlockmaskin med start- och stopp knapp men det finns många hushållsmaskiner med varianter av overlocksömmar och täcksömmar att välja på.

Lösning för svåråtkomliga lampknappar
Svåråtkomliga lampknappar kan vara en sak som ställer till det något enormt när man ska möblera hemma. Det är inte alltid jätteroligt eller ens möjligt möblera utefter var lampknapparna sitter. Det är inte heller kul att att undvika en golvlampa i hörnet bakom soffan bara för att det är ett träningspass att släcka den om man inte sitter i soffan. Lampknappsproblemet har olika lösningar i olika prisklasser. En lösning är de appstyrda glödlamporna som kan kopplas till en röstenhet, exempelvis en Google Home eller en Alexa, där du kan säga ”släck lampan i köket” så släcks den. Denna lösning är av den dyrare klassen, men det finns också billigare alternativ.

Det finns trådlösa fjärrkontroller som man kan ha lösa eller fästa på väggen, dessa kan kopplas via wi-fi till glödlampan eller via en adapter till vägguttag för att styra exempelvis en golvlampa eller en kaffebryggare, precis som en vägguttagstimer. Ett alternativ är också att använda en lång pinne för att tända och släcka. När jag använde kryckor för några år sedan insåg jag att de var bra till fler saker än att bara stötta mig i gången, exempelvis var de bra till att trycka på lampknappar. Vill man ha ett lite renare alternativ (eftersom att kryckornas doppsko oftast är på marken både inom- och utomhus) så kan man ha en dedikerad lampknappspinne. 

lampknappsfjärkontroll
Adapter

När grillkryddan står på översta hyllan
Det händer mig ofta, det kanske inte är ett vanligt problem men lösningen är generell. Håll i hatten för detta är nog det bästa tipset jag har att dela med mig av. För enbart 39 kronor kan du få en skräpupplockare. Den plockar dock inte bara skräp, den hjälper mig att nå mina kryddor, mössor, kepsar och andra saker som hamnat där jag inte når dem. Den är också en räddare i nöden när fjärrkontrollen på något mystiskt vis (kanske på grund utav en katt) har hamnat under soffan. Plockaren ser ut som en minimalistisk och avlång kräftklo och har även magneter i toppen av klo-delen. Den är bra till det mesta, dock rekommenderar jag inte att använda den till att plocka tunga, ömtåliga eller vassa föremål. 

Skräpupplockare när den används för att plocka en burk med grillkrydda.
Skräpupplockare

Praktisk dammsugare
Att dammsuga är kanske inte något man längtar efter att göra, men det är ändå en sån skön känsla att klara det själv. Det finns många olika typer av robotdammsugare som gör jobbet, men det finns också andra varianter som är smidigare att använda än de klassiska med sladd och slang. Personligen använder jag en uppladdningsbar variant som även går att använda som en liten handdammsugare.

En uppladdningsbar dammsugare med löstagbar handdammsugare

Just den dammsugaren var faktiskt billigare än de flesta dammsugare med sladd och slang. När det kommer till uppladdningsbara dammsugare så är de generellt sett inte lika bra i sugförmågan, och en laddning håller ca 30-60 minuter. Den uppladdningsbara dammsugaren är en kompromiss, men jag tycker att det är ett bra alternativ istället för att trassla in sig i sladdar och slangar. Med en trådlös dammsugare går det att rulla och dammsuga samtidigt, vilket är mycket praktiskt. 

Detta är bara några av alla möjligheter som finns när det kommer till problemlösning i vardagen. Som jag skrev i början, låt inte någon pryl stoppa dig från att göra det du vill. Med lite forskning och kreativt tänkande så går det mesta att lösa. Har du någon fundering så får du gärna skriva ett meddelande till mig på instagram (@lou.linderoth), jag älskar problemlösning och hjälper gärna till att forska och fundera på alternativa lösningar. 

Vill du ha koll nya artiklar? Prenumerera på VIVIDAfeeden här!

Vill du ha koll på nya artiklar? Prenumerera på VIVIDAfeeden här!

Hantera prenumeration

Dela:

Dela: