Bri Scalesse – en rykande het modell i rullstol 

Scalesse drabbades av en ryggmärgsskada som liten till följd utav en bilolycka. Idag bor hon i New York, har en konstnärlig masterexamen i kreativt skrivande från Columbia och är signad av ”We speak Model Management”. Hon har rullat modell på New York bridal show och har medverkat som modell i tv-programmet ”Project Runway”. Scalesse är verkligen ett bevis på att en människa inte behöver definieras av sin rullstol. 

Text: Louise Linderoth
Foto: Div

Foto: We Speak Model Management. En bild på Bri Scalesse från hennes portfolio hos modellagenturen We Speak.

Bri Scalesse växte upp i Norwich, Connecticut i USA och under åren i skolan så var hon den enda som hade en funktionsnedsättning. Det var under en lång tid som hon inte såg någon i liknande situation som henne själv. Hon kände en speciell avsaknad av representation i kontexten av skönhet och sexualitet. Det var först när hon flyttade till New York för att påbörja sina studier som hon fick utrymme för sitt uttryck genom skrivandet. Där reflekterar hon mycket om sin egen kropp och normbrytande kroppar i relation till skönhet och sexualitet. Genom sitt skrivande och sina sociala medier är hon idag en förespråkare när det kommer till frågor rörande kroppar med funktionsnedsättning.

Kreativt skrivande modell
Jag träffade Bri i Los Angeles år 2018 och blev direkt fascinerad av hennes karisma och förmågan le med ögonen, "Smize", ett uttryck som är myntat av modellen Tyra Banks. Hon var då en lillasyster till dansgruppen och organisationen ”The Rollettes LA” vilket hon inte längre är, då hennes liv i New York inte längre har utrymme för att resa till Los Angeles så ofta. Scalesse har även en stor talang för dans som hon har haft stor nytta av i arbetet som modell. Från att studera kreativt skrivande och vara en del av ett dansteam är hon nu frilansskribent, förespråkare för kroppar med funktionsnedsättning och modell.

Hur gick detta egentligen till?
Att leva i en stor stad som New York är både en fördel och en nackdel i detta fall. Som rullstolsanvändare är New York inte den mest tillgängliga storstaden, men det är ändå en stor modestad med många möjligheter utanför dörren. Scalesse blev tillfrågad via sin Instagram av designern Don O’Neill att rulla modell för hans design på New York Bridal Show. Hon rullade ner för catwalken i en pärlbeklädd klänning och rosor i håret, om möjligt ännu mer karismatisk än tidigare. Hon frontade Vouges dokumentation av visningen och där fick många upp ögonen för henne. Enligt designern Don O’Neill så stal hon showen och i ”The Today Show” kallade han henne ”Ett strålande rent ljus”. När O’Neill såg henne rulla ner för rampen till catwalken så brast han ut i tårar, detta fångades på film och blev viralt på nolltid. Designern hade tillägnat visningen till Frida Kahlo och en vän som diagnostiserats med cerebral pares som uppmuntrat honom till att göra branschen mer inkluderande. 

”På mitt första jobb träffade jag så många fantastiska modeller. Det var där jag träffade Jillian Mercado, den livliga dominikanska modellen som sitter i rullstol på grund av cerebral pares, en modell som heter Khrystyana som kom tvåa i America's Next Top Model för två år sedan. Bara genom att bygga mina kontakter fick jag fler och fler jobb. ” säger Scalesse i en intervju med Columbia School of Arts.

Har alltid drömt om modellande
Scalesse berättar att den första gången hon var på en catwalk var en fantastisk upplevelse. ”Jag hör hemma här. Allas ögon var riktade mot mig, kläderna, håret, sminket, inte bara på rullstolen. De ser mig av en positiv anledning. Så beskrev Scalesse det till sin skola över FaceTime i maj, ett par veckor innan hon på distans tog examen från sin masterutbildning i kreativt skrivande. 

Foto: Rodin Banica / bridal.theiacouture.com. Bild på Bri Scalesse från visningen på New York Bridal show

”Jag är så van att ha ögon på mig även när jag rullar ner på gatan. Människor märker ständigt att jag sitter i en stol och det är det första deras ögon dras mot, kontra att vara på en catwalk där människors ögon är riktade mot alla delar av mig. Jag fick inte blickar av fel orsaker; jag kände mig vacker. ”

I februari 2020 blev hon tillfrågad att medverka som modell i årets upplaga av ”Project Runway” och dessa inspelningar ägde rum samtidigt som den tuffaste delen i hennes utbildning. På något sätt fick hon ändå ihop det tack vare kärleken till modellandet och skrivandet. 

Skrivandet som hjälp till acceptans
Både skrivandet och modellandet har hjälpt Scalesse i sin acceptans för sin kropp. Det är ett sätt att ventillera och bearbeta, och samtidigt kunna nå ut till andra. Att lära känna sin kropp och utmana den genom kreativt skrivande var något som fick henne att våga ta steget ut i modellvärlden. Tyvärr krävs det inte bara mod för att bli en framgångsrik modell, det krävs även bra timing och tur. Tack och lov så har hon haft just detta – mod, bra timing och tur. Även när hon fick möjligheterna att vara en del av New Yorks modellvärld så kämpade hon med utmaningar med sin kropp, men tack vare fantastiska människor som hon arbetat med så berättar hon att hon växt otroligt mycket genom detta.

Bri Scalesse är utan tvekan en otroligt häftig och modig brud som banar väg för många och gör världen mer kroppsinkluderande. Hon är en stor förebild för mig och jag följer hennes Instagram slaviskt där hon delar innehåll både från modellandet, skrivandet och personliga händelser. Allt med en fabulös outfit och text som uttrycker och förmedlar de allra svåraste känslorna att beskriva. Jag kan verkligen rekommendera att kolla in hennes instagram @briscalesse. 

Vill du ha koll nya artiklar? Prenumerera på VIVIDAfeeden här!

Vill du ha koll på nya artiklar? Prenumerera på VIVIDAfeeden här!

Hantera prenumeration

Dela:

Dela: