Anders testar – folkrace

Som motorsportsintresserad har jag alltid velat köra rally, men aldrig hittat någon form som passat mig och min funktionsvariation. Nu, via Vivida, kom jag i kontakt med KFMK, Kumla Funktionshindrades Motorklubb, som startades av Jens Larsson 2008. Dags för Anders testar folkrace.

Text: Anders Karlsson
Foto: Vivida

Jag tar med ett gäng från Vivida som ska vara med och filma under dagen och styr mot Ytongbanan i Kumla där motorklubben finns. Förväntningarna är höga. Äntligen ska jag få sätta mig i en rallybil. Jag knackar på dörren och hälsas välkommen av Jens Larsson. Jens berättar att alla kan köra folkrace här, oavsett funktionsnedsättning, och man behöver inte ens ha ett körkort. Läs tidigare inlägg om historien bakom motorklubben.

Adrenalin
Det börjar bli dags att leta på en overall, huva, hjälm och handskar. Allt för säkerheten, som är mycket viktig i denna sport. Vi går ut till folkracebilen, och jag fylls av adrenalin.

Vi börjar med att titta in i bilen och Jens förklarar hur den fungerar. Bilen har dubbelkommando för att instruktören, som alltid sitter bredvid, ska kunna ta kontrollen över bilen. Om du får svårigheter med att kontrollera bilkörningen så finns alltid en hjälpande hand om det skulle behövas. Är det så att den som kör inte alls kan styra eller gasa så sköter instruktören det. Då är det bara att åka med.

Anders Karlsson testar folkrace som funktionsnedsatt på KFMK i Kumla

Jag trycker mig ner i rallystolen, knäpper hjälmen och spänner fast mig. Vrider om startnyckeln och motorn hoppar igång med ett dånande ljud, ljudisolering i bilen lyser med sin frånvaro. För mig så gör det inget alls, det är en underbar ton som ger kvittens på att motorn fungerar och att den gör det den ska.

Nu kör vi
Nu är det full fart in i första kurvan och så sladdar jag ut, känner bakvagnen vifta och genast är det dags att ratta för allt jag är värd för att få bilen i rätt spår igen. Jag känner mig genast som tjugo igen och blir påmind om ungdomsåren. Jag skrattar och det gör även Jens, som sitter bredvid mig. In i nästa böj och dags att jobba med kropp och själ för att klara mig på vägen. Det är så fantastiskt roligt och känns som ett träningspass på samma gång. En kort paus och möjligheten att dricka något innan vi åter sätter oss i bilen för att ta några kurvor till.

Att köra folkrace är något för dig som gillar fart, även om det inte går så fort egentligen. Här finner du skrattet och gemenskapen med andra människor som brinner för motorsporten.

Jag ger folkrace för funktionsnedsatta fyra av fem Anders!

På KFMK får man prova på att köra några gånger utan kostnad, så varför inte testa du också? Besök deras Facebooksida för mer info.

Se filmen från dagen:

Vill du ha koll nya artiklar? Prenumerera på VIVIDAfeeden här!

Vill du ha koll på nya artiklar? Prenumerera på VIVIDAfeeden här!

Hantera prenumeration

Dela:

Dela: