Att bära väska i rullstol 

Väskor är underbara accessoarer och utöver deras praktiska syften så är de ofta pricken över i:et i en outfit. När man kör rullstol kan det tyvärr ibland vara knepigt på väskfronten. Det finns några säkra kort, exempelvis ryggsäck, men det finns även lösningar som gör det möjligt att bära olika typer av väskor. Tidigare var handväskor mest inredning i hemmet för mig, men så är det inte längre. Läs vidare för att få mina bästa tips. 

Text: Louise Linderoth
Foto: Privat

Bild på favoritväskorna som kan bäras på olika sätt när du kör rullstol. En liten axelremsväska i mörkgrönt läder. En grå påsväska i fuskpäls. En klassisk handväska i svart läder. En blommig tygpåse. En svart ryggsäck i tyg.

Klassikern: ryggsäck

Ryggsäcken fungerar alltid och är perfekt för att bära tyngre eller större saker som matvaror, dator, kläder med mera. Den kan hängas på rullstolens rygg mellan hjulen likt bilden nedan. Viktigt att tänka på är att rullstolens balansläge kan påverkas beroende på hur tung ryggsäcken är packad, det kan vara lättare att tippa bakåt med en tungt packad ryggsäck. Rullstolens svängradie kan också bli större ifall ryggsäcken är fullt packad så att den sticker ut mellan hjulen sett från i profil eller uppifrån. 

Ryggsäck på ryggen i rullstol
Ryggsäck hängande på rullstolen

Ryggsäcken fungerar självklart också att bära på ryggen, detta alternativ påverkar inte rullstolens balansläge lika mycket, även om det ändå har en påverkan. Av denna anledning kan ryggsäcken på ryggen vara ett bra alternativ när det gäller tung packning. 

Den lilla axelremsväskan "camera bag"

Den lilla axelremsväskan, även kallad ”camera bag” är en liten väska med många olika fack, den är min personliga favorit som jag använder varje dag. Även denna väsktyp går att bära på många olika sätt, jag brukar skifta mellan att ha den i knät med remmen runt halsen som ett halterneck-linne och att ha den hängandes på ryggen med remmen snett över kroppen. Väskan är även fantastisk när det kommer till att bära med sig saker i knät under kortare perioder, jag brukar använda den som tyngd när jag bär papper till och från lektion exempelvis, så att pappret inte flyger iväg. Jag brukar även använda den för att bära kläder till provhytten vid shopping, då använder jag väskan som tyngd, alternativt som stopp framme vid knäna om det är många plagg. Det går även att hänga galgar i metallspännet på axelremmen, men de få gångerna den metoden har använts har shoppingen gått överstyr. 

Axelväska för rullstolssittande
Axelväskan är smidig att ha med sig som rullstolssittande

Att ha den lilla axelremsväskan på ryggen kan vara bra när man ska köra i branta backar för att kunna ”lägga sig i knät” när man kör. Det är enkelt att byta mellan de olika sätten att bära väskan så vid brant backe kan man enkelt hänga om den. 

Den fluffiga påsväskan

Den fluffiga påsväskan är det nyaste tillskottet i min väsk-kollektion. Det är en sådan väsk-typ som jag länge drömt om att kunna ha och kollat lite för länge på i butiken för att sedan rulla ut lite besviken över att jag aldrig skulle kunna komplettera en outfit med den, tills jag äntligen kom på ett sätt att bära den. Den går nämligen att bära som en ryggsäck. 

Så som jag vill bära den här typen av väska, på axeln. Men det är då inte möjligt att köra rullstolen.

Ovan ser vi ett exempel på hur jag länge drömt om att bära liknande väskor. Jag misstänker att jag inte är den enda rullstolsanvändare som drömt om detta. Det är ett sätt som enbart är möjligt i stillastående rullstolsanvändande, i körande åker den av axeln och fastnar i hjulet och är allmänt i vägen. 

En sådan här väska går alldeles utmärkt att hänga på ryggstolen på sin rullstol
Den här väskan går att hänga på ryggen som en ryggsäck

Det positiva i kråksången är att den går att använda precis på samma sätt som en ryggsäck, både på ryggen och på rullstolens rygg. Den behöver dock packas annorlunda så att den hänger bra och att packningen inte sticker in i ryggen/rullstolen eftersom att den vrids ett kvarts varv från hur den vanligtvis används. 

Den klassiska handväskan

Här har vi ännu en sådan väska som jag (och kanske många andra) valt bort för att den verkar opraktisk vid rullstolskörande. Det är den dock inte, den är väldigt praktisk. Den kan användas på samma sätt som den lilla axelremsväskan, i knät med axelremmen runt halsen. Denna kan även svängas om så att den hänger på ryggen när man kör i uppförsbackar. Det är väldigt praktiskt att ha handväskan i knät för då har man alltid bra översikt och lätt att plocka upp saker. Ni kanske har tänkt på hur andra handväsk-bärare ofta ställer väskan på marken för att leta efter något, eller ställer den på kassadisken. Detta slipper vi rullstolsanvändare eftersom att vi alltid kan ha den i knät. 

Hur man hanterar den klassiska handväskan som rullstolssittande
Handväskan går även bra att ha på ryggen, med hjälp av axelremmen.

Tygväskan

Tygväskan är i dagsläget hetare än någonsin, speciellt när de höjt priset på plastpåsar i affärer. Fler och fler väljer att använda en återanvändbar påse, vilket självklart är bra för vår miljö. Jag brukar alltid ha en tygpåse i bilen och en i väskan ifall jag behöver packa något extra som inte får plats i vardagsväskan. Tygväskan brukar jag bära som en ryggsäck på ryggen eller på rullstolsryggen, beroende på hur lång den är. Vissa tygväskor är så långa eller har långa axelband så att väskan släpar i marken om man hänger den på rullstolsryggen. Detta är fallet för den blommiga tygväskan nedan, därför bär jag den på ryggen. Tygväskor är guld värda enligt mig då de är som Kalle Anka-väskor, de rymmer hur mycket som helst. 

Tygväskan är lätt att bära som en ryggsäck som rullstolssittande
Tygväskan är lätt att bära som en ryggsäck som rullstolssittande.

Jag hoppas att denna guide i väskbärande har inspirerat dig och kanske givit en hint om hur man kan tänka i väskdjungeln. För mig är bärandet av väska en viktig del för självkänslan. Väskan hjälper en att känna sig organiserad och självständig, samtidigt som det är en snygg accessoar. Jag önskar att jag hade fått dessa tips i väskbärande när jag började använda rullstol och jag hoppas att det kan inspirera er. 

Vill du ha koll nya artiklar? Prenumerera på VIVIDAfeeden här!

Vill du ha koll på nya artiklar? Prenumerera på VIVIDAfeeden här!

Hantera prenumeration

Dela:

Dela: