Assistansens dag 4 juni 2023

Idag firar vi Assistansens dag! En dag som har så många anledningar att firas. För snart 30 år sedan, då LSS-reformen tillkom, har många fått en betydligt högre livskvalitet. Att vara personlig assistent är även ett yrke att vara stolt över.

Text: Jonas Norén

Vår assistent tillsammans med vår kund Jonathan

Personlig assistans ger människor med funktionsvariationer möjligheten att leva ett självständigt och värdigt liv. Genom att tillhandahålla individanpassad hjälp och stöd på daglig basis, möjliggör personlig assistans en känsla av självständighet och kontroll över det egna livet. Vi kallar det livskvalitet.

Innan assistansen kom in i bilden var livet för funktionsvarierade betydligt mer utmanande och begränsat. Ofta blev de hänvisade till institutioner eller helt beroende av sina anhöriga. De kunde vara mer isolerade och hämmade i sin personliga utveckling.

Det har hänt otroligt mycket de senaste 30 åren när det kommer till personlig assistans. Trots att det fortfarande finns saker att förbättra, ska vi ha i åtanke hur samhället såg ut innan assistansen t ex kring inkludering, arbetsmarknaden och socialt bemötande.

I videon nedan följer ett gott exempel på vad personlig assistans kan göra för en människas liv. Vår assistent Sabine har arbetat åt vår kund Jonathan i 15 år. Hon vet precis vad han tycker om och gör allt för att han ska få ett så värdigt liv som möjligt. Hon ser vilka behov han har och vad som gör honom lycklig.

Jonathans stora passion i livet är tåg och hösten 2022 fick han möjlighet att besöka en familj som byggt riktiga ånglok i miniatyrformat. På grund av den fina relation och tillit Sabine byggt upp under åren med Jonathan, vågade han till slut sätta sig på tåget och åka ett varv i trädgården. Det blev en dag att minnas för alla inblandade.

Hurra för assistansen idag!

Vill du ha koll nya artiklar? Prenumerera på VIVIDAfeeden här!

Vill du ha koll på nya artiklar? Prenumerera på VIVIDAfeeden här!

Hantera prenumeration

Dela:

Dela: