Hjälpmedlet som förvandlar din rullstol till en moped

Jag har fått möjligheten att under sommaren få prova en Liberty från företaget Decon och göra en utvärdering och ett reportage av detta – En mycket rolig och spännande möjlighet som man inte tackar nej till.

Text: Anders Karlsson - Funktionella Liberaler.
Foto: Vivida

Jag vill med detta visa på Libertynś positiva egenskaper och även de saker som jag kan finna mindre positiva. Jag har använt denna skapelse i under mina vardagliga sysslor och vill visa dess möjligheter som vanlig brukare - så se fram emot en spännande läsning.

Den 27 juni kom Stefan Berglund säljare från Decon med Libertyn till Vivida – jag har fått äran av att få prova denna skapelse under sommaren vilket blir ett rent sommarnöje av rang. Libertyn är en vacker skapelse för ögat, teknik och design samspelar i god harmoni tillsammans.

Alla delar på sin plats

En stycken manuell rullstol med monterat snabbt fäste för driv-aggregatet “Liberty” och så  en nätt liten laddare för att kunna ladda batteriet. Konstaterar snabbt att vikten ökar märkbart med det fästet som monteras under stolen, det kommer visa sig att de positiva delarna överväger tyngden i stolen – enkelhet och trygghet mot vikten vid i och ur lyft  i bilar. Vikten har inte så stor betydelse i stolen vid färd om stolen är avvägd för detta fästet.

Positiva delarna i att fästet finns är att

En snabb in och urkoppling av aggregatet,   tryggheten att det sitter  säkert, och ger en trygghet . Alla inställningar som är  anpassade för just dig bibehålls och riskerar inte ändras med tiden  detta är viktiga delar i ett hjälpmedel.

Batteriladdaren

Hanteringen av laddaren var mycket enkel, kontakten som ska sättas in i Libertyn är "Magnetisk" - avsaknaden av stift och hål, borgar för hållbarhet och enkelhet, ingen smuts eller regnvatten kan komma in i tekniken

– Bra jobbat. Känslan av min 15 årsdag återkommer - trots fyllda 50. Detta är ett gott betyg i skapandet i en känsla i detta aggregatet. Tryck på knappen, vrid på gasreglaget, som på en moped  och susa fram ljudlöst med vinden i ansiktet.

– en fantastisk frihetskänsla infinner sig och som jag tidigare inte har upplevt av andra hjälpmedel som trehjuliga skoter som man i vanliga fall får utskrivet som hjälpmedel.

Hur fungerar den i affären

Första rundan in i en affär har nu avklarats. Inga problem att ta sig fram kunde jag finna, dock är det fördröjning i kommando panelen när man skiftar  mellan fram och back vilket kan upplevas störande då man i trånga utrymmen i en affär ibland måste trixa för att ta sig runt. Jag konstaterade att det ofta var snabbare och enklare att manuellt bara ta tag i rullstolens drivhjul och backa som vanligt, detta fungerar också trots att aggregatet sitter på.

Jag kopplade loss mig snabbt och enkelt från Libertyn då jag behövde detta för att vid ett tillfälle plocka bland varor, för att sedan med stor enkelhet åter koppla samman mig med enheten – vilket är bra att kunna göra i vissa situationer.

Last möjligheter

Avsaknaden av en pakethållare infann sig ganska snabbt, då det kan vara svårt att få med mig de varor som stod på min inköpslista. Jag använde mig av en korg vilket inte var så enkelt att hålla i under färden. Senare slog mig tanken, att man kan använda en tygpåse i stället att hålla i och lägga i de varor man köper, detta har fungerat bra och jag har på detta sättet fått med “tre påsar” - två på styret och en i knät -  dock så önskar jag en pakethållare där jag kan sätta en korg etc, vilket jag också har fått information om att de kan fixa till.

En pakethållare skulle underlätta en hel del och vara till användning vid många olika tillfällen inte bara vid mataffären - så detta tillbehör är önskvärt att kunna ha. Kanske man skulle kunna ha ett barn i en barnstol.

Till och från jobbet

Pendlingen till och från arbetet fungerar utmärkt, med ryggsäck på ryggen får jag med mig mina nödvändigheter. Jag hänger med cyklarna i normalt tempo, nu är "Libertyn" ett alternativ till bilen, jag blir nu en av gänget i den nutida Cykel eran vilket känns så bra, miljövänligt och tyst går resan..

Transport i bilen

Libertyn och en manuell rullstol får plats i bilen, dock är vikten på  Libertyn ca 30 kg, så jag måste ha hjälp för att lyfta in aggregatet. Man kan underlätta detta genom att ha en hopfällbar ramp som gör att man kan köra upp den, så lösning finns om man är beroende av att kunna ha den med i bilen.

Olika underlag

Jag stöter på vissa problem på skogspromenaden då underlaget innefattas av grus, då den har svårt att finna fäste, orsaken är inte märklig då mesta vikten ligger i rullstolen och föraren, bakom drivhjulet. Vid uppförsbacke och löst underlag så blir viktfördelningen 95/5 vilket förklarar problemet.

Tankar snurrar i mitt huvud - lösningen kan vara att montera en pakethållare på framhjulet, som vid behov  kan förses med vikter som då skulle hjälpa till att trycka ner drivhjulet - Pakethållaren är bra att ha även vid andra tillfällen för övrigt för att underlätta transporter av matkassar osv.

Vinter och snö

Hur kommer denna att funka under Vinterhalvåret Med monterad pakethållare innefattande av vikter, så tror jag att det det skulle fungera i stora delar men utan vikter finner jag det kunna bli problematiskt, som sagt så finns det lösningar för att minska denna problematik.

Anders och Stefan

Barnen älskade denna skapelse lika mycket som pappa

Jag har provat att ha  med ett barn sittande i mitt knä, i rullstolen tillsammans med Liberty´n och kan glädjande tala om att det fungerade bra, barnet i fråga älskade att sitta och åka med och ville inte kliva av. Detta gör att OM jag hade en monterad pakethållare med en barnstol på, så kan jag få med två barn utan bekymmer vilket är glädjande.

Noteringar

Usb-kontaktens plugg på skärmen, bör göras om. då den lossnar lätt om man har en kasse ets i knät - gör en plugg som inte lossnar så lätt. Jag kan  säga att jag inte vill vara utan detta fantastiska hjälpmedel, de få problem som jag funnit under denna provperiod är sådant som jag tror man kan finna lösningar på.

Slutord och slutsats av detta test

Liberty är en glädjande tillskott i hjälpmedels-parken. Livet blir genast roligare att leva. Jag har under alla mina vardagliga transporter där “Cykelavstånd” varit, tagit Liberty´n och har funnit lugnet i att vara ute i luften i stället för att sitta i bilköer och dessutom nu funnit den ultimata cykelvägen till jobbet.

Smidigheten i Liberty har gjort att jag gärna tar detta istället för den trehjuliga scooter som jag tidigare fått från hjälpmedelscentralen. Kombinationen att alltid ha din manuella rullstol till hands och att du kan göra förflyttningarna smidigt och snabbt  och allt detta på ett roligt och underhållande vis, gör att Liberty slår allt jag tidigare provat.

Tack!

Stort tack till Stefan Bergkvist och Decon för att jag fått leva tillsammans med Libert unde dessa två sommarmånader. Att lämna åter detta kändes sorgligt och jag önskar slippa detta steg, men sånt är livet.

Nu börjar jakten samtalen med hjälpmedelscentralerna att se över de möjligheter som finns för att se över möjligheten att ta in detta hjälpmedel så att jag och många andra i min situation ska kunna ha möjligheten att få uppleva friheten i Libertyn. 

Hjälpmedlet som förvandlar din rullstol till en moped

Jag har fått möjligheten att under sommaren få prova en Liberty från företaget Decon och göra en utvärdering och ett reportage av detta – En mycket rolig och spännande möjlighet som man inte tackar nej till.

Text: Anders Karlsson - Funktionella Liberaler.
Foto: Vivida

Jag vill med detta visa på Libertynś positiva egenskaper och även de saker som jag kan finna mindre positiva. Jag har använt denna skapelse i under mina vardagliga sysslor och vill visa dess möjligheter som vanlig brukare - så se fram emot en spännande läsning.

Den 27 juni kom Stefan Berglund säljare från Decon med Libertyn till Vivida – jag har fått äran av att få prova denna skapelse under sommaren vilket blir ett rent sommarnöje av rang. Libertyn är en vacker skapelse för ögat, teknik och design samspelar i god harmoni tillsammans.

Alla delar på sin plats

En stycken manuell rullstol med monterat snabbt fäste för driv-aggregatet “Liberty” och så  en nätt liten laddare för att kunna ladda batteriet. Konstaterar snabbt att vikten ökar märkbart med det fästet som monteras under stolen, det kommer visa sig att de positiva delarna överväger tyngden i stolen – enkelhet och trygghet mot vikten vid i och ur lyft  i bilar. Vikten har inte så stor betydelse i stolen vid färd om stolen är avvägd för detta fästet.

Positiva delarna i att fästet finns är att

En snabb in och urkoppling av aggregatet,   tryggheten att det sitter  säkert, och ger en trygghet . Alla inställningar som är  anpassade för just dig bibehålls och riskerar inte ändras med tiden  detta är viktiga delar i ett hjälpmedel.

Batteriladdaren

Hanteringen av laddaren var mycket enkel, kontakten som ska sättas in i Libertyn är "Magnetisk" - avsaknaden av stift och hål, borgar för hållbarhet och enkelhet, ingen smuts eller regnvatten kan komma in i tekniken

– Bra jobbat. Känslan av min 15 årsdag återkommer - trots fyllda 50. Detta är ett gott betyg i skapandet i en känsla i detta aggregatet. Tryck på knappen, vrid på gasreglaget, som på en moped  och susa fram ljudlöst med vinden i ansiktet.

– en fantastisk frihetskänsla infinner sig och som jag tidigare inte har upplevt av andra hjälpmedel som trehjuliga skoter som man i vanliga fall får utskrivet som hjälpmedel.

Hur fungerar den i affären

Första rundan in i en affär har nu avklarats. Inga problem att ta sig fram kunde jag finna, dock är det fördröjning i kommando panelen när man skiftar  mellan fram och back vilket kan upplevas störande då man i trånga utrymmen i en affär ibland måste trixa för att ta sig runt. Jag konstaterade att det ofta var snabbare och enklare att manuellt bara ta tag i rullstolens drivhjul och backa som vanligt, detta fungerar också trots att aggregatet sitter på.

Jag kopplade loss mig snabbt och enkelt från Libertyn då jag behövde detta för att vid ett tillfälle plocka bland varor, för att sedan med stor enkelhet åter koppla samman mig med enheten – vilket är bra att kunna göra i vissa situationer.

Last möjligheter

Avsaknaden av en pakethållare infann sig ganska snabbt, då det kan vara svårt att få med mig de varor som stod på min inköpslista. Jag använde mig av en korg vilket inte var så enkelt att hålla i under färden. Senare slog mig tanken, att man kan använda en tygpåse i stället att hålla i och lägga i de varor man köper, detta har fungerat bra och jag har på detta sättet fått med “tre påsar” - två på styret och en i knät -  dock så önskar jag en pakethållare där jag kan sätta en korg etc, vilket jag också har fått information om att de kan fixa till.

En pakethållare skulle underlätta en hel del och vara till användning vid många olika tillfällen inte bara vid mataffären - så detta tillbehör är önskvärt att kunna ha. Kanske man skulle kunna ha ett barn i en barnstol.

Till och från jobbet

Pendlingen till och från arbetet fungerar utmärkt, med ryggsäck på ryggen får jag med mig mina nödvändigheter. Jag hänger med cyklarna i normalt tempo, nu är "Libertyn" ett alternativ till bilen, jag blir nu en av gänget i den nutida Cykel eran vilket känns så bra, miljövänligt och tyst går resan.

Transport i bilen

Libertyn och en manuell rullstol får plats i bilen, dock är vikten på  Libertyn ca 30 kg, så jag måste ha hjälp för att lyfta in aggregatet. Man kan underlätta detta genom att ha en hopfällbar ramp som gör att man kan köra upp den, så lösning finns om man är beroende av att kunna ha den med i bilen.

Olika underlag

Jag stöter på vissa problem på skogspromenaden då underlaget innefattas av grus, då den har svårt att finna fäste, orsaken är inte märklig då mesta vikten ligger i rullstolen och föraren, bakom drivhjulet. Vid uppförsbacke och löst underlag så blir viktfördelningen 95/5 vilket förklarar problemet.

Tankar snurrar i mitt huvud - lösningen kan vara att montera en pakethållare på framhjulet, som vid behov  kan förses med vikter som då skulle hjälpa till att trycka ner drivhjulet - Pakethållaren är bra att ha även vid andra tillfällen för övrigt för att underlätta transporter av matkassar osv.

Vinter och snö

Hur kommer denna att funka under Vinterhalvåret Med monterad pakethållare innefattande av vikter, så tror jag att det det skulle fungera i stora delar men utan vikter finner jag det kunna bli problematiskt, som sagt så finns det lösningar för att minska denna problematik.

Stefan och Anders

Barnen älskade denna skapelse lika mycket som pappa

Jag har provat att ha  med ett barn sittande i mitt knä, i rullstolen tillsammans med Liberty´n och kan glädjande tala om att det fungerade bra, barnet i fråga älskade att sitta och åka med och ville inte kliva av. Detta gör att OM jag hade en monterad pakethållare med en barnstol på, så kan jag få med två barn utan bekymmer vilket är glädjande.

Noteringar

Usb-kontaktens plugg på skärmen, bör göras om. då den lossnar lätt om man har en kasse ets i knät - gör en plugg som inte lossnar så lätt. Jag kan  säga att jag inte vill vara utan detta fantastiska hjälpmedel, de få problem som jag funnit under denna provperiod är sådant som jag tror man kan finna lösningar på.

Slutord och slutsats av detta test

Liberty är en glädjande tillskott i hjälpmedels-parken. Livet blir genast roligare att leva. Jag har under alla mina vardagliga transporter där “Cykelavstånd” varit, tagit Liberty´n och har funnit lugnet i att vara ute i luften i stället för att sitta i bilköer och dessutom nu funnit den ultimata cykelvägen till jobbet.

Smidigheten i Liberty har gjort att jag gärna tar detta istället för den trehjuliga scooter som jag tidigare fått från hjälpmedelscentralen. Kombinationen att alltid ha din manuella rullstol till hands och att du kan göra förflyttningarna smidigt och snabbt  och allt detta på ett roligt och underhållande vis, gör att Liberty slår allt jag tidigare provat.

Tack!

Stort tack till Stefan Bergkvist och Decon för att jag fått leva tillsammans med Libert unde dessa två sommarmånader. Att lämna åter detta kändes sorgligt och jag önskar slippa detta steg, men sånt är livet.

Nu börjar jakten samtalen med hjälpmedelscentralerna att se över de möjligheter som finns för att se över möjligheten att ta in detta hjälpmedel så att jag och många andra i min situation ska kunna ha möjligheten att få uppleva friheten i Libertyn.

Vill du ha koll nya artiklar? Prenumerera på VIVIDAfeeden här!

Vill du ha koll på nya artiklar? Prenumerera på VIVIDAfeeden här!

Hantera prenumeration

Dela:

Dela: