En frihetskänsla jag aldrig upplevt tidigare

Jag har alltid haft en dröm att kunna åka skidor utför, men på grund av min funktionsnedsättning sedan födseln har det aldrig varit ett alternativ för mig. I mitten på februari 2020 fick jag chansen, och jag tog den.

Text: Anders Karlsson, resurs på Vivida
Foto: Vivida

Panoramabild från en backe i Romme med vår kund åkandes på en sitski

Jag heter Anders Karlsson och arbetar som resurs på Vivida Assistans sedan tre år tillbaka. Varje år genomför vi en mängd olika aktiviteter för våra kunder och personliga assistenter runt om i landet. Det kan vara allt från after works, måbra-kvällar med chokladprovning, köra folkace till föreläsningar och utbildningar.
Den här vintermorgonen gjorde vi något vi aldrig gjort förut. Idén bakom den här dagen kom faktiskt från en av våra kunder. Hon hade åkt mycket utförsåkning i sitt liv tills hon fick diagnosen MS. I ett samtal med en av våra assistanschefer utvecklade de tillsammans en heldag i Romme Alpin.

Ett glatt gäng från Vivida styrde mot Romme, söder om Borlänge, för att prova på utförsåkning tillsammans med våra kunder och assistenter. Väl på plats möttes vi av ett underbart väder med klarblå himmel, fyra minusgrader och vindstilla. Kort sagt, ett underbart väder passande för dagens aktivitet! Alla som var på plats kom med ett leende på läpparna.

Vår kund taggad att åka sitski med en skidinstruktör i Romme

Anledningen till att vi anordnar aktiviteter för våra kunder och assistenter är för att ofta hinner man inte träffas, knappt inom sin egen arbetsgrupp. När vi ses på det här sättet får alla verkligen tid att prata med varandra och även hitta nya bekanta att utbyta erfarenheter med. Vi skapar därmed en samhörighet och bygger på den Vividakänsla vi har som mål att alla ska känna; att vi är som en stor familj. Läs mer om våra aktiviteter.

En skidinstruktör som heter Lina kom fram till mig tillsammans med en sitski. En sitski består av en sits monterad på en fjädrande ställning. Denna är fäst på en skida. Åkaren använder kryckstavar för att balansera åkningen. För att åka sitski krävs det lite styrka, men mer av balans och koordination. Sedan svänger man genom fina rörelser i överkropp och armar.
Genast kände jag att spänningen i kroppen började stiga till ovanligt höga nivåer.
Det blev lite trixande innan jag kom på plats, men någon minut senare satt jag som handen i handsken. Instruktören frågade om allt kändes ok – nu kör vi!

En knapplift kopplades samman med min sitski, och vi drogs upp i backen. Är du beredd?

Vår Anders Karlsson susandes ner på en sitski i Romme

Känslan som infann sig går knappt att beskriva. I solens sken susade jag ner i backen och kände skidan arbeta sväng för sväng med fartvinden tryckande mot ansiktet. Det var så underbart. Glada tjut hördes i backen och jag kunde konstatera att Vividas kunder upplevde samma positiva känsla som jag. Så roligt att se lyckan i deras ansikten.

Vi beslutade att ta en högre backe inför nästa åk.
– Då blir det sittliften som får ta oss upp, sa instruktören med ett leende.

Jag ville lära mig hantera den här farkosten på egen hand, så jag jobbade med kropp och själ för att sätta mig in i hur en sitski skulle hanteras. Jag hade säkerheten i att instruktören hela tiden var bakom mig och som såg till att jag inte ramlade. Små rörelser med höften gav långa och mjuka svängar och starka rörelser gav hårda och kortare svängar.

Efter ytterligare några åk började jag bli varm i kläderna och en frihetskänsla infann sig som jag inte upplevt tidigare i mitt 51-åriga liv.

Vid lunch tände vi upp grillarna och det bjöds på korv och fika för de som önskade. Alla hade god aptit efter allt härligt slit i backen.

Stort tack till Romme Alpin och de underbara instruktörer vi fick bekanta oss med under dagen. Ni gav oss alla ett bra bemötande och visade ett stort engagemang. Tack alla kunder och assistenter som tog sig hela vägen till Romme kämpade väl i backen!

Vi fick en fantastisk dag. TACK.

Är du intresserad av att bli kund hos oss?

En frihetskänsla jag aldrig upplevt tidigare

Jag har alltid haft en dröm att kunna åka skidor utför, men på grund av min funktionsnedsättning sedan födseln har det aldrig varit ett alternativ för mig. I mitten på februari 2020 fick jag chansen, och jag tog den.

Text: Anders Karlsson, resurs på Vivida
Foto: Vivida

Panoramabild från en backe i Romme med vår kund åkandes på en sitski

Jag heter Anders Karlsson och arbetar som resurs på Vivida Assistans sedan tre år tillbaka. Varje år genomför vi en mängd olika aktiviteter för våra kunder och personliga assistenter runt om i landet. Det kan vara allt från after works, måbra-kvällar med chokladprovning, köra folkace till föreläsningar och utbildningar. Den här vintermorgonen gjorde vi något vi aldrig gjort förut. Idén bakom den här dagen kom faktiskt från en av våra kunder. Hon hade åkt mycket utförsåkning i sitt liv tills hon fick diagnosen MS. I ett samtal med en av våra assistanschefer utvecklade de tillsammans en heldag i Romme Alpin.

Ett glatt gäng från Vivida styrde mot Romme, söder om Borlänge, för att prova på utförsåkning tillsammans med våra kunder och assistenter. Väl på plats möttes vi av ett underbart väder med klarblå himmel, fyra minusgrader och vindstilla. Kort sagt, ett underbart väder passande för dagens aktivitet! Alla som var på plats kom med ett leende på läpparna.

Vår kund taggad att åka sitski med en skidinstruktör i Romme

Anledningen till att vi anordnar aktiviteter för våra kunder och assistenter är för att ofta hinner man inte träffas, knappt inom sin egen arbetsgrupp. När vi ses på det här sättet får alla verkligen tid att prata med varandra och även hitta nya bekanta att utbyta erfarenheter med. Vi skapar därmed en samhörighet och bygger på den Vividakänsla vi har som mål att alla ska känna; att vi är som en stor familj. Läs mer om våra aktiviteter.

En skidinstruktör som heter Lina kom fram till mig tillsammans med en sitski. En sitski består av en sits monterad på en fjädrande ställning. Denna är fäst på en skida. Åkaren använder kryckstavar för att balansera åkningen. För att åka sitski krävs det lite styrka, men mer av balans och koordination. Sedan svänger man genom fina rörelser i överkropp och armar.
Genast kände jag att spänningen i kroppen började stiga till ovanligt höga nivåer.
Det blev lite trixande innan jag kom på plats, men någon minut senare satt jag som handen i handsken. Instruktören frågade om allt kändes ok – nu kör vi!

En knapplift kopplades samman med min sitski, och vi drogs upp i backen. Är du beredd?

Vår Anders Karlsson susandes ner på en sitski i Romme

Känslan som infann sig går knappt att beskriva. I solens sken susade jag ner i backen och kände skidan arbeta sväng för sväng med fartvinden tryckande mot ansiktet. Det var så underbart. Glada tjut hördes i backen och jag kunde konstatera att Vividas kunder upplevde samma positiva känsla som jag. Så roligt att se lyckan i deras ansikten. Vi beslutade att ta en högre backe inför nästa åk. – Då blir det sittliften som får ta oss upp, sa instruktören med ett leende. Jag ville lära mig hantera den här farkosten på egen hand, så jag jobbade med kropp och själ för att sätta mig in i hur en sitski skulle hanteras. Jag hade säkerheten i att instruktören hela tiden var bakom mig och som såg till att jag inte ramlade. Små rörelser med höften gav långa och mjuka svängar och starka rörelser gav hårda och kortare svängar. Efter ytterligare några åk började jag bli varm i kläderna och en frihetskänsla infann sig som jag inte upplevt tidigare i mitt 51-åriga liv.

Vid lunch tände vi upp grillarna och det bjöds på korv och fika för de som önskade. Alla hade god aptit efter allt härligt slit i backen.

Stort tack till Romme Alpin och de underbara instruktörer vi fick bekanta oss med under dagen. Ni gav oss alla ett bra bemötande och visade ett stort engagemang. Tack alla kunder och assistenter som tog sig hela vägen till Romme kämpade väl i backen!

Ingenting är omöjligt! Vi fick en fantastisk dag. TACK.

Är du intresserad av att bli kund hos oss?

Vill du ha koll nya artiklar? Prenumerera på VIVIDAfeeden här!

Vill du ha koll på nya artiklar? Prenumerera på VIVIDAfeeden här!

Hantera prenumeration

Dela:

Dela: