6 saker du bör tänka på om du sitter i rullstol

Anders Karlsson på Vivida, som själv mestadels sitter i rullstol, ger några konkreta tips på hur du inte sliter ut kroppen samt underlättar din vardag.

Text: Anders Karlsson
Foto: Pixabay

Närbild på rullstol
  1. Använd drivringens rotation för att lyfta upp armarna för varje omtag
    Det minskar risken för överansträngning i axlar och armar och ger en mer avslappnad körning.

  2. Var inte rädd för att använda stolen, slit inte ut din kropp med att gå på kryckkäpparna. Spara på kroppen så håller den även när du kommer upp i åldern. Själv hoppade jag på kryckor för att jag vägrade ta klivet till stolen. Idag är jag 51 år och har slitit ut min kropp på grund av min envishet, vilket jag idag ångrar.

  3. Överväg att gå på kryckor om du vill hålla igång gångförmågan, vilket är viktigt för oss som kan det. Men fundera samtidigt på om det kanske är klokt att ta rullstolen, beroende på hur långt du ska. Då du kommer till målet mer utvilad och kan hålla samma tempo som dina vänner.

  4. Använd rullstolen i de situationer som du märker att den förenklar vardagliga sysslor. Det kommer gå snabbare och du får kraft kvar till annat som du annars inte orkat med.

  5. Gå gärna en kurs i rullstolsteknik. Du får lära dig att hantera sin stol och öva på saker som att ta dig upp och ner från trottoarkanter etc. Det kommer väsentligt underlätta din vardag och ditt självförtroende ökar då du kan känna dig trygg och säker tillsammans med din stol.

  6. Försök att få till en vardag som fungerar så bra som möjligt. Rullstolen ska bidra till att minska problematiken som din funktionsnedsättning ger och ge dig en ökad livskvalitet.

Vill du ha koll nya artiklar? Prenumerera på VIVIDAfeeden här!

Vill du ha koll på nya artiklar? Prenumerera på VIVIDAfeeden här!

Hantera prenumeration

Dela:

Dela: