Hjulig underhållning

När julen och mellandagarna är över kommer jag att dela med mig av mina bästa underhållningstips med ett annat (h)jultema. Mångfald är viktigt i alla kategorier men i underhållningskategorin, specifikt på YouTube har jag märkt av en förbättring de senaste åren, åtminstone när det kommer till utbud av kanaler som drivs av personer med funktionsvariation. 

Text: Louise Linderoth

Jag har tidigare delat artiklar om specifika förebilder och människor som för vårt community framåt, människor som kämpar för att sprida kunskap och utveckla omgivningens synsätt på personer med funktionsvariation. I denna artikel tänkte jag göra lite kortare introduktioner av många olika förebilder som främst delar videos på YouTube. Det finns ännu inte så många svenska youtubers som delar sin funktionsvariation, därav är några av dessa tips på kanaler där huvudspråket är engelska. De som har sina kanaler på svenska kommer jag att börja med, och varför inte börja där vi slutade förra artikeln med självaste Natalie Chansie Eriksson vars youtubekanal heter This is how i roll

This is how I roll

Bild på headern för youtubekanalen ”This is how I roll” fångad från youtube den 20 December 2020.

Natalie är en 24-årig tjej som bor i Sverige har en CP-skada. Natalie är nyförlovad och har en hund. Hon gör videos med frågestunder, tips & tricks, vloggar och The Sims-byggande bland annat. Hon är otroligt kreativ och älskar rosa. 

Felicia Grimmenhag 

Bild på headern för youtubekanalen ”Felicia Grimmenhag” som drivs av tjejen med samma namn. Bilden är fångad från youtube den 20 december 2020.

Felicia är en 26-årig tjej som bor i Sverige och är dubbelt lårbensamputerad efter en bilolycka vid 17-års ålder. Felicia är pararyttare med fokus på dressyr och driver eget företag som föreläsare. Hon delar videos med information om exempelvis att ta körkort och anpassa bil, vloggar och ridning. 

Chelsie Hill 

Bild på headern för youtubekanalen ”Chelsie Hill” som drivs av Chelsie själv. Bilden är fångad frånyoutube den 20 december 2020.

Chelsie Hill har, precis som Natalie, en tidigare artikel här i VIVIDAfeeden med mer information om hennes liv och åstadkommanden. Chelsie är 28 år gammal och bor i Los Angeles och pratar engelska. Hon är förlovad med Jay som även finns med på bilderna i hennes header. Chelsie har en ryggmärgsskada sedan en trafikolycka hon råkade ut för i sena tonåren. På sin youtubekanal delar hon allt från vloggar till dans-tutorials och modetips. 

Wheels no heels 

Bild på headern för youtubekanalen ”Wheelsnoheels” som drivs av Gem Hubbard. Bilden ärfångad från youtube den 20 december 2020.

Gem Hubbard är 35 år gammal och bor i Brighton i Storbritannien, hennes YouTtube-kanal är på engelska. På grund av en komplikation under en hjärtoperation vid nio års ålder har hon en ryggmärgsskada och använder rullstol. Hon skriver själv att ”Wheelsnoheels is for people wanting to live life to the fullest and be content with yourself. Learn to love yourself, and be happy”. Gem delar videos med tips och tricks för rullstolsanvändare, tillgänglighet, hjälpmedel och mode bland annat. 

Wheels2walking 

Bild på headern för youtubekanalen ”Wheels2walking” som drivs av Richard Corbett. Bilden ärfångad från youtube den 20 december 2020.

Richard är en 30-årig kille som bor i Atlanta, USA. Kanalen är på engelska. Han föll ett ungefär 30 meter långt fall ner i ett parkeringsgarage som 21-åring och fick en ryggmärgsskada. Hans YouTube-kanal handlar mycket om att vara en ung aktiv kille i rullstol, han skriver själv att kanalen är till för den nyskadade 21-åriga killen han själv var, och alla andra i liknande situation. Han delar videos och sprider kunskap om hur det är att vara en man i sina bästa år med en ryggmärgsskada. På kanalen finns bland annat videos som tar upp frågor som ”kan jag bli en bra pappa i rullstol?".

Take a look at this heart 

Sist men inte minst vill jag tipsa om en film som heter ”Take a look at this heart” som handlar om kärlek, relationer och det mänskliga bandet inom funktionsvariations-communityn. Dokumentärfilmen följer 17 personer och deras partners. Det är en film som verkligen ger hopp om en värld där vi kan älska varandra oberoende på funktion, utseende eller hjälpmedel. 

Jag hoppas att dessa tips kan förgylla en stillsam stund och önskar er alla en god fortsättning på det nya året! 

Bild på poster för filmen Take a look at this heart

Vill du ha koll nya artiklar? Prenumerera på VIVIDAfeeden här!

Vill du ha koll på nya artiklar? Prenumerera på VIVIDAfeeden här!

Hantera prenumeration

Dela:

Dela: