Hitta glädjen även om det stormar

Ända sedan jag var liten så har det helt naturligt kommit några ord till mig för att klara av vardagen, som jag mycket tidigt förstod inte var en rak ”motorväg” utan dumpar och korsningar som utmanade min livsresa. Det som kom till mig var: ”Marie, se till att ha Trygghet, Kärlek och Harmoni i ditt liv då kommer du att klara av det mesta som kommer på din väg.” Jag tog till mig dessa tre orden som att det var det jag skulle ge andra och det var det jag skulle leva efter.

Text: Marie Hav Lundkvist
Foto: Privat

Sven-Erik i knäet på Marie

Jag har vuxit upp med trygga föräldrar och tre busiga bröder. Men tyvärr så gick min far bort när jag var 11 år och min mor blev ensam kvar som 40-åring med fyra barn att försörja. Då blev det min mor och jag, kvinnorna i familjen, som själva tog ansvaret för att familjen fortsatte att få trygghet, kärlek och så mycket harmoni som det gick att få med fyra barn i olika åldrar. Alla barnen förstod allvaret i att ha en ung mor med ett stort ansvar så vi blev snabbt vuxna, men dom tre nyckelorden var och är så inpräntade i mig som ledande och styrande av min livsväg så redan då hjälpte dom mig. Nyckelorden gör att jag kan hitta Glädjen även om det Stormar.

Jag har själv ansvar för att gå på denna väg och hitta den när det kommer korsningar och dumpar. Jag har sett att det alltid finns lösningar och det har blivit en positiv utmaning att hitta dom och så kommer den verkliga livsglädjen.

Men en STOR dump och många korsningar kom när jag fick min muskelsjukdom som är progredierande och som ger många nya utmaningar. Då kom Stormen vällande över mig och jag kämpade och kämpade med varje ny utmaning som kom löpande. Men jag är så otroligt glad för att jag kunde kämpa mig fram med mina tre nyckelord:

”Marie, se till att ha Trygghet, Kärlek och Harmoni i ditt liv då kommer du att klara av det mesta som kommer på din väg.” Kanske lätt att säga kan några av er tänka, men om jag/du bara förstår att det bara är jag/du som kan ge mig/dig detta då hittar vi livsvägen.

En av dom viktigaste tankarna vi borde börja med är att granska om vi har rätt Omgivning och tänka efter om vi har valt rätt personer att Umgås med. Därefter har vi alla ett val att själva hitta lösningar inom dom tre nyckelorden. Den resan är olika för oss alla.

Sven Erik i regnet med en påse över huvudet som skydd

Jag har kunnat hittat Glädje även om det Stormar. För det kommer att Storma för oss alla, det är så vi växer och får ta del av dom största upplevelserna. Det att känna att man växer som medmänniska, det är Glädje det!

Utöver att ha en svår sjukdom som gör att jag måste ha hjälpare, som jag kallar mina assistenter, så är innebörden att man mer eller mindre aldrig kan ha egen privat tid, en mycket integritetskänslig fråga. Jag har kämpat en del med detta, men har valt att känna tacksamhet över att jag kan leva ett liv med värdighet och möjligheter som mina hjälpare ger mig i överflöd.

Men jag har också valt att välja assistenter i alla åldrar och med olika färdigheter med en gemensam nämnare – Livet är en Gåva – vi har mycket skratt och positivitet. Vi hittar lösningar och vi tycker om att testa gränser och av det kommer nya möjligheter har jag upptäckt. Vi är nog inte normala, hi hi… men varför skall man vara det? 😆

Sven-Erik tillsammans med deras dotter där de poserar med diverse verktyg

Men varifrån får man kraften till att kämpa och styra livet mot dom tre nyckelorden? För min del hittar jag kraften och inte minst energin från naturens alla detaljer och nyanser. Nu när min syn är så dålig så tar jag till mig dom små, små färgerna jag kan se och jag känner vinden i ansiktet och luften från havet. Ja, konturerna från kobbarna och ljudet från allt omkring mig. Ja, till och med med ett CI (Cochlea-implantat) är det möjligt att träna upp sin hörsel så att man kan höra många nyanser.

Sedan så planerar vi noggrant våra dagar och veckor i god tid. Jag måste hushålla med den energi jag har i och med att sjukdomen utvecklas, så god planering är otroligt viktigt.

Vi hittar på aktiviteter som gör oss glada och som bygger upp oss. Från konserter till buskisteater. Så när vi avslutar en aktivitet så går vi därifrån med mer energi än när vi gick dit… det är ett mål i alla fall.

Jag har haft förmånen att leda många företag genom mitt yrkesliv och ett företag som jag fick ansvaret att leda hade röda siffror när jag kom in. Ja, på väg att stängas om vi inte fick det på rätt köl igen. Som ni förstår så var det kaos och många otrygga medarbetare. Ledningen och jag la en överlevnadplan som skulle rädda företaget och till personalmötet där jag skulle berätta om denna plan tog jag med mig dessa två bilder. (Det var ett företag vid kusten).

Bild 1 – Så här är läget just nu:

Illustration på en båt i storm, det är kaos på båten bland passagerarna och kaptenen har åtta armar som gör fler saker samtidigt.

Bild 2 - När vi är klara med vår plan så kommer det att bli så här.

Den här illustrationen visar samma båt, men havet är lugnt och stilla, passagerarna är lugna och glada och besättningen är samspelta.

Jag tror också på enkelhet. Vi är så duktiga på att krångla till saker så vi gör det svårare för oss än vad det är. Dessa två enkla bilder gav hopp och framtidstro. Låt oss hitta våra tre nyckelord och göra våra liv lite enklare.

Vid pennan
Marie

Hitta glädjen även om det stormar

Ända sedan jag var liten så har det helt naturligt kommit några ord till mig för att klara av vardagen, som jag mycket tidigt förstod inte var en rak ”motorväg” utan dumpar och korsningar som utmanade min livsresa. Det som kom till mig var: ”Marie, se till att ha Trygghet, Kärlek och Harmoni i ditt liv då kommer du att klara av det mesta som kommer på din väg.” Jag tog till mig dessa tre orden som att det var det jag skulle ge andra och det var det jag skulle leva efter.

Text: Marie Hav Lundkvist
Foto: Privat

Sven-Erik i knäet på Marie

Jag har vuxit upp med trygga föräldrar och tre busiga bröder. Men tyvärr så gick min far bort när jag var 11 år och min mor blev ensam kvar som 40-åring med fyra barn att försörja. Då blev det min mor och jag, kvinnorna i familjen, som själva tog ansvaret för att familjen fortsatte att få trygghet, kärlek och så mycket harmoni som det gick att få med fyra barn i olika åldrar. Alla barnen förstod allvaret i att ha en ung mor med ett stort ansvar så vi blev snabbt vuxna, men dom tre nyckelorden var och är så inpräntade i mig som ledande och styrande av min livsväg så redan då hjälpte dom mig. Nyckelorden gör att jag kan hitta Glädjen även om det Stormar.

Jag har själv ansvar för att gå på denna väg och hitta den när det kommer korsningar och dumpar. Jag har sett att det alltid finns lösningar och det har blivit en positiv utmaning att hitta dom och så kommer den verkliga livsglädjen.

Men en STOR dump och många korsningar kom när jag fick min muskelsjukdom som är progredierande och som ger många nya utmaningar. Då kom Stormen vällande över mig och jag kämpade och kämpade med varje ny utmaning som kom löpande. Men jag är så otroligt glad för att jag kunde kämpa mig fram med mina tre nyckelord:

”Marie, se till att ha Trygghet, Kärlek och Harmoni i ditt liv då kommer du att klara av det mesta som kommer på din väg.” Kanske lätt att säga kan några av er tänka, men om jag/du bara förstår att det bara är jag/du som kan ge mig/dig detta då hittar vi livsvägen.

En av dom viktigaste tankarna vi borde börja med är att granska om vi har rätt Omgivning och tänka efter om vi har valt rätt personer att Umgås med. Därefter har vi alla ett val att själva hitta lösningar inom dom tre nyckelorden. Den resan är olika för oss alla.

Sven Erik i regnet med en påse över huvudet som skydd

Jag har kunnat hittat Glädje även om det Stormar. För det kommer att Storma för oss alla, det är så vi växer och får ta del av dom största upplevelserna. Det att känna att man växer som medmänniska, det är Glädje det!

Utöver att ha en svår sjukdom som gör att jag måste ha hjälpare, som jag kallar mina assistenter, så är innebörden att man mer eller mindre aldrig kan ha egen privat tid, en mycket integritetskänslig fråga. Jag har kämpat en del med detta, men har valt att känna tacksamhet över att jag kan leva ett liv med värdighet och möjligheter som mina hjälpare ger mig i överflöd.

Men jag har också valt att välja assistenter i alla åldrar och med olika färdigheter med en gemensam nämnare – Livet är en Gåva – vi har mycket skratt och positivitet. Vi hittar lösningar och vi tycker om att testa gränser och av det kommer nya möjligheter har jag upptäckt. Vi är nog inte normala, hi hi… men varför skall man vara det? 😆

Sven-Erik tillsammans med deras dotter där de poserar med diverse verktyg

Men varifrån får man kraften till att kämpa och styra livet mot dom tre nyckelorden? För min del hittar jag kraften och inte minst energin från naturens alla detaljer och nyanser. Nu när min syn är så dålig så tar jag till mig dom små, små färgerna jag kan se och jag känner vinden i ansiktet och luften från havet. Ja, konturerna från kobbarna och ljudet från allt omkring mig. Ja, till och med med ett CI (Cochlea-implantat) är det möjligt att träna upp sin hörsel så att man kan höra många nyanser.

Sedan så planerar vi noggrant våra dagar och veckor i god tid. Jag måste hushålla med den energi jag har i och med att sjukdomen utvecklas, så god planering är otroligt viktigt.

Vi hittar på aktiviteter som gör oss glada och som bygger upp oss. Från konserter till buskisteater. Så när vi avslutar en aktivitet så går vi därifrån med mer energi än när vi gick dit… det är ett mål i alla fall.

Jag har haft förmånen att leda många företag genom mitt yrkesliv och ett företag som jag fick ansvaret att leda hade röda siffror när jag kom in. Ja, på väg att stängas om vi inte fick det på rätt köl igen. Som ni förstår så var det kaos och många otrygga medarbetare. Ledningen och jag la en överlevnadplan som skulle rädda företaget och till personalmötet där jag skulle berätta om denna plan tog jag med mig dessa två bilder. (Det var ett företag vid kusten).

Bild 1 – Så här är läget just nu:

Illustration på en båt i storm, det är kaos på båten bland passagerarna och kaptenen har åtta armar som gör fler saker samtidigt.

Bild 2 - När vi är klara med vår plan så kommer det att bli så här:

Den här illustrationen visar samma båt, men havet är lugnt och stilla, passagerarna är lugna och glada och besättningen är samspelta.

Jag tror också på enkelhet. Vi är så duktiga på att krångla till saker så vi gör det svårare för oss än vad det är. Dessa två enkla bilder gav hopp och framtidstro. Låt oss hitta våra tre nyckelord och göra våra liv lite enklare.

Vid pennan
Marie

Vill du ha koll nya artiklar? Prenumerera på VIVIDAfeeden här!

Vill du ha koll på nya artiklar? Prenumerera på VIVIDAfeeden här!

Hantera prenumeration

Dela:

Dela: